Actualitate

Profitorii pandemiei: Cum au fentat Jeff Bezos, Elon Musk și alți miliardari de top impozitul pe venit. Analiză marca The Defender

În 2007, Jeff Bezos, pe atunci multimiliardar și acum cel mai bogat om din lume, nu a plătit niciun ban din impozitul federal pe venit. El a reușit această performanță din nou în 2011. În 2018, fondatorul Tesla, Elon Musk, a doua cea mai bogată persoană din lume, nu a plătit, de asemenea, niciun impozit federal pe venit, relatează The Defender.

Michael Bloomberg a reușit să facă același lucru în ultimii ani. Investitorul miliardar Carl Icahn a făcut-o de două ori. George Soros nu a plătit niciun impozit federal pe venit trei ani la rând.

ProPublica a obținut o vastă colecție de date de la Internal Revenue Service privind declarațiile de impozit a mii dintre cei mai bogați oameni ai națiunii, care acoperă mai mult de 15 ani. Datele oferă o privire fără precedent în interiorul vieții financiare a titanilor Americii, printre care Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch și Mark Zuckerberg. Nu arată doar veniturile și impozitele acestora, ci și investițiile, tranzacțiile cu acțiuni, câștigurile din jocurile de noroc și chiar rezultatele auditurilor.

Luate împreună, acestea demontează mitul fundamental al sistemului fiscal american: că toată lumea își plătește partea sa echitabilă, iar cei mai bogați americani plătesc cel mai mult. Documentele IRS arată că cei mai bogați pot plăti – perfect legal – impozite pe venit care reprezintă doar o fracțiune infimă din sutele de milioane, dacă nu miliardele, pe care averile lor le cresc în fiecare an.

Mulți americani trăiesc din salariu în salariu, acumulând puțină avere și plătind guvernului federal un procent din venitul lor care crește dacă câștigă mai mult. În ultimii ani, gospodăria americană medie a câștigat aproximativ 70.000 de dolari pe an și a plătit 14% din impozitele federale. Cea mai mare rată a impozitului pe venit, de 37%, a intrat în vigoare anul acesta, pentru cupluri, pentru venituri de peste 628.300 de dolari.

Dosarele fiscale confidențiale obținute de ProPublica arată că ultra-bogații ocolesc efectiv acest sistem.

Miliardarii americani se folosesc de strategii de evitare a impozitelor care nu sunt la îndemâna oamenilor obișnuiți. Bogăția lor provine din valoarea în creștere fulminantă a activelor lor, cum ar fi acțiunile și proprietățile. Aceste câștiguri nu sunt definite de legile americane ca fiind venituri impozabile decât dacă și până când miliardarii vând.

Pentru a surprinde realitatea financiară a celor mai bogați americani, ProPublica a întreprins o analiză care nu a mai fost făcută până acum. Am comparat cât de mult au plătit impozite cei mai bogați 25 de americani în fiecare an cu cât a estimat Forbes că a crescut averea lor în aceeași perioadă de timp.

Rezultatele sunt dure. Potrivit Forbes, aceste 25 de persoane și-au văzut averea crescând în mod colectiv cu 401 miliarde de dolari din 2014 până în 2018. Ei au plătit un total de 13,6 miliarde de dolari în impozitul federal pe venit în acei cinci ani, arată datele IRS. Este o sumă uluitoare, dar se ridică la o rată reală de impozitare de doar 3,4%.

Este o imagine complet diferită pentru americanii din clasa de mijloc, de exemplu, salariați cu vârste de până la 40 de ani care au acumulat o avere tipică pentru persoanele de vârsta lor. Din 2014 până în 2018, astfel de gospodării și-au văzut averea netă extinzându-se în medie cu aproximativ 65.000 de dolari după impozitare, în principal datorită creșterii valorii locuințelor lor. Dar, deoarece marea majoritate a câștigurilor lor au fost salarii, facturile lor fiscale au fost aproape la fel de mari, aproape 62.000 de dolari, în acea perioadă de cinci ani.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *