PROIECT. Amenzi și închisoare pentru instigare la separatism și crearea structurilor informativ-ilegale ale serviciilor speciale străine
Acțiunile informativ-subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova, dar și cele de instigare la separatism vor fi sancționate mai dur. Un proiect în acest sens a fost avizat de către Comisia juridică, numiri și imunități.
Potrivit autorilor inițiativei legislative, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atenuează la integritatea, suveranitatea și securitatea statului reiese din specificul situației actuale, în contextul asigurării naționale, scrie Deschide.md.
Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.
Conform proiectului, în cazul în care un cetățean al Republicii Moldova, un cetățean străin sau apatrid va transmite, sustrage sau culege informații ce constitui secret de stat și le va transmite unor entități anticonstituționale, precum și cei care vor face spionaj în detrimentul țării vor fi pedepsiți cu închisoare de la 12 – până la 20 de ani.
La fel, se va pedepsi și constituirea unui structuri informative ilegale. Astfel, inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul Republicii Moldova a unei structuri informative ilegale sau recrutarea altor persoane care să comită acțiuni în dauna suveranității, independenței sau securității Republicii Moldova. Acest lucru se va pedepsi cu închisoare de la 7 – la 10 ani și cu privarea de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 2 – la 5 ani, precum și cu amendă de la 20 000 de lei – până la 40 000 de lei.
Complotul împotriva Republicii Moldova se va sancționa cu închisoare de la 2 – la 7 ani, iar culegerea neautorizată de informații în scopul dăunării securității de stat se va pedepsi cu amenzi de la 42 500 de lei – până la 67 500 de lei sau cu închisoare de la 2 – până la 5 ani.
Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni. Pentru separatism – sancțiunile vor fi de pedeapsă cu închisoarea de la 2 – la 5 ani, iar persoanele juridice vor fi sancționate cu amenzi de la 150 000 de lei – până la 250 000 de lei cu privarea dreptului de a exercita anumite activități sau cu lichidarea persoanei juridice. Instigarea la acțiuni de separatism vor fi pedepsite cu amenzi de la 35 000 de lei – la 75 000 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții, iar pentru persoana juridică amenzi de la 100 000 de lei – până la 150 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
„Acest proiect a fost elaborat pentru ajustarea cadrului normativ în domeniul securității de stat – la situația operativă reală pe palierul combaterii riscurilor și amenințărilor generate de acțiunile informativ-subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova. În cadrul unei analize a practicii de aplicare a cadrului legislativ pe segmentul securității naționale, efectuate de către Serviciul de Informații și Securitate, au fost depistate mai multe aspecte problematice. Astfel, evaluarea procesului de aplicare a normelor actuale cum ar fi art 337 din Codul Penal (Trădare de Patrie) și art 338 din Codul Penal (Spionajul) – a scos în evidență lipsa normelor penale, care ar incrimina faptele conexe acestor infracțiuni”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Autorii fac referință la așa-numitul „mgb din rmn”, care reprezintă o structură centralizată cu subdiviziuni și organe subordonate, care desfășoară acțiuni în interesul său, dar și al altui stat, folosind metodele caracteristice unui serviciu special clasic.
Menționăm, că proiectul de lege urmează să fie examinat în plenul Parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!