(Proteste violente la Frankfurt / VIDEO) Mașini incendiate și ciocniri cu forțele de ordine. Baricade şi sârmă ghimpată în jurul sediului Băncii Centrale Europene
(UPDATE 12.30) Mii de protestatari anticapitalism și antiausteritate s-au confruntat miercuri dimineață în orașul german Frankfurt cu scutieri în apropiere de noul sediu al Băncii Centrale Europene (BCE), care urmează să fie inaugurat în cursul zilei de astăzi în cadrul unei ceremonii festive și a cărui construcție a costat în jur de 1,3 miliarde de euro, relatează Reuters.
Mai multe autoturisme au fost incendiate, iar câteva străzi au fost blocate de grămezi de cauciucuri și coșuri de gunoi cărora li s-a dat foc. În urma acestor violențe, cel puțin un polițist a fost rănit, au indicat forțele de ordine locale.
Poliția a recurs la tunuri cu apă pentru a face loc în masa de protestatari îmbrăcați în negru la intrarea în clădire, care a fost împrejmuită de baricade ale poliției.
Președintele BCE, Mario Draghi, urmează să rostească un discurs la ceremonia deschiderii noului sediu al BCE la ora locală 11.00 (10.00 GMT).
Organizatorii protestelor, un grup numit Blockupy — după numele mișcării Occupy Wall Street în 2011 — estimează la 10.000 numărul manifestanților adunați la Frankfurt cu această ocazie. Câteva mii dintre aceștia au venit din alte părți ale Europei.
„Protestul nostru este împotriva BCE, ca membră a troicii, care, în pofida faptului că nu este aleasă în mod democrat, împiedică activitatea guvernului grec. Ne dorim ca austeritatea politică să se încheie”, a declarat Ulrich Wilken, unul dintre organizatori. „Ne dorim un protest puternic, dar pașnic”, a mai spus acesta pentru Reuters.
În schimb, purtătoarea de cuvânt a poliției din Frankfurt, Claudia Rogalski, descrie drept „agresivă” starea de spirit a mulțimii.
Apoximativ 10.000 de persoane sunt aşteptate la mitingul din piaţă principala din Frankfurt, Roemerberg. Organizatorii au închiriat un tren special care să aducă manifestanţii de la Berlin, iar pe alţii îi transporta cu autocarele din alte oraşe germane sau ţări europene.
Poliţia din Frankfurt susţine că majoritatea demonstranţilor sunt paşnici, dar elemente care promovează violenţă pot folosi mulţimea că acoperire.
BCE, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional fac parte din aşa-numită "troica" ce monitorizează respectarea condiţiilor de împrumut pentru ţările cu probleme financiare precum Grecia. Acest condiţii includ restrângerea cheltuielilor şi reducerea deficitelor, iniţiative ce ar avea că scop reducerea datoriei dar care sunt considerate responsabile şi de rată ridicată a şomajului şi creşterea economică lentă.
Noul Guvern de stânga al Greciei acuză aceste politici pentru crearea unei "crize umanitare" ce condamnă la sărăcie pensionarii şi şomerii. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a cerut mai multe cheltuieli din partea Guvernelor care sunt în formă financiară bună, precum Germania, un apel care a fost ignorat însă de oficiali. BCE susţine că intenţionează să fie "pe deplin operaţională", deşi unii angajaţi ar putea lucra de acasă.
sursa: ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!