CSI / Rusia

Putin a lăudat spionii ruşi, cu ocazia zilei dedicate profesiei lor

Ziua Angajaţilor Agenţiei de Securitate a marcat în 19 decembrie crearea temutei poliţii secrete CEKA în 1917, fiind declarată o zi de sărbătoare în forma sa actuală de către Boris Elţîn în 1995.

Comportamentul poliţiei secrete CEKA a fost criticat de istorici, din cauza utilizării pe scară largă a torturilor şi pentru uciderea a mii de oameni în timpul Terorii Roşii.

Putin, care a fost agent KGB în Germania de Est în anii 1980, se adresează anual foştilor săi camarazi cu ocazia “Zilei Spionilor”. În acest an, în timpul unui discurs la Kremlin, preşedintele rus a dezvăluit faptul că, în acest an, spionii ruşi au expus 320 de spioni străini şi au împiedicat “peste 30 de crime de natură teroristă”.

Mulţi oficiali de vârf din guvernul rus şi din cercurile de afaceri din Rusia sunt foşti agenţi KGB, inclusiv unii dintre cei mai apropiaţi oficiali şi consilieri din cercul restrâns al lui Putin. În cadrul unei declaraţii publicate pe website-ul Kremlinului, Putin şi-a felicitat camarazii după o festivitate pompoasă organizată la Moscova, conform International Business Times.

Putin a declarat: “Aceasta este o sărbătoare a oamenilor puternici şi curajoşi, a unor profesionişti adevăraţi care protejează suveranitatea şi integritatea naţională a Rusiei şi vieţile cetăţenilor noştri, fiind pregătiţi să execute cele mai complicate, responsabile şi periculoase misiuni."

Putin a menţionat faptul că spionii ruşi sunt implicaţi în evenimentele din Siria, unde forţele ruseşti îl susţin pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Spre deosebire de multe dintre statele fostului bloc sovietic, care au condamnat atrocitatile agentiilor de securitate sovietice după destramarea URSS-ului, Federatia Rusa pare că nu s-a detaşat de trecut, scrie The Guardian.

Ziua Spionilor a fost sărbătorită anterior ca “Ziua CEKA”, după ce a fost fondată temuta poliţie secretă de către Vladimir Ilici Lenin pe 20 decembrie 1917.

sursa: epochtimes.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *