CSI / RusiaExterne

Putin pleacă luni în Belarus. Calul troian și mesajul sfidător al lui Lukașenko: Rușii nu conduc țara

Luni, 19 decembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, zboară în Belarus, fiind prima vizită oficială din ultimii trei ani, pe fondul temerilor de la Kiev că intenționează să facă presiuni asupra fostului aliat sovietic pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei și a redeschide un nou front, transmite Reuters. În schimb, Alexander Lukașenko adoptă un ton sfidător înaintea rarei întâlniri cu omologul său rus, respingând zvonurile potrivit cărora „rușii deja umblă și conduc țara” sa. Opoziția din Belarus crede că Rusia vrea să anexeze țara pe ascuns prin intermediul formării unui „stat unional supranațional”, potrivit Hotnews.

Putin, ale cărui trupe au fost forțate să se retragă în nordul, nord-estul și sudul Ucrainei, își asumă un rol mai public în război și a vizitat vineri cartierul general al operațiunii sale pentru a se consulta cu comandanții militari cu privire la următorii pași.

Vizita sa pentru discuții cu Lukașenko va fi prima sa vizită la Minsk din 2019, înainte de pandemie și de un val de proteste belaruse în 2020, pe care dictatorul belarus le-a stins cu un sprijin puternic din partea Kremlinului.

„În timpul (acestor discuții) vor fi elaborate răspunsuri pentru continuarea agresiunii împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate belaruse în operațiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, și pe teren”, a declarat comandantul forțelor comune ucrainene, Serghei Naiev.

​Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de soldați pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, sud sau chiar din Belarus încă din ianuarie, dar mai probabil în primăvară.

Mișcări militare în Belarus

De luni de zile există o activitate militară constantă a Rusiei și a aliatului său în Belarus, pe care trupele Moscovei au folosit-o ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra Kievului în februarie.

De atunci, Moscova și Minsk au înființat o unitate regională comună de forțe în Belarus și au organizat numeroase exerciții militare. Trei avioane de război rusești și un avion de avertizare timpurie și control aerian au fost desfășurate în Belarus săptămâna trecută.

Diplomații străini spun că Lukașenko, un paria în Occident, care se bazează foarte mult pe sprijinul Kremlinului, înțelege că ar fi un pas profund nepopular în țara pe care o conduce dacă ar angaja trupe în Ucraina. Dar el a sprijinit deja pe scară largă războiul Rusiei.

Scopul forțelor armate din Belarus

Unii analiști militari văd manevrele ca pe o modalitate pentru a determina Ucraina să angajeze forțe în nord, astfel încât să fie mai expusă atacurilor rusești din alte zone ale țării. Dar a existat și o avalanșă de activitate politică.

Vizita lui Putin a fost anunțată vineri, după o călătorie surpriză în Belarus, la 3 decembrie, a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, care a semnat un acord cu omologul său belarus, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

În plus, ministrul belarus de externe Vladimir Makei, unul dintre puținii oficiali din guvernul lui Lukașenko cu relații cu Occidentul, a murit subit la sfârșitul lunii trecute. Nu a fost anunțată cauza oficială a decesului până acum.

Opoziția din Belarus denunță un cal troian

Lukașenko a declarat că vor purta discuții cu Putin cu privire la un efort îndelungat de integrare a țărilor lor într-un stat unional supranațional. Discuțiile durează de ani de zile și sunt văzute de opoziția din Belarus ca un cal troian pentru o anexare pe furiș a țării lor de către Rusia.

La o ședință de guvern după anunțarea discuțiilor cu Putin, Lukașenko a declarat în mod neașteptat că orice discuție privind pierderea suveranității Belarusului ar însemna o trădare a intereselor poporului belarus.

„Mai ales după aceste negocieri, toată lumea va spune: ”Gata, nu mai există autorități în Belarus, rușii deja se plimbă și conduc țara”, a declarat Lukașenko.

„Vreau să subliniez din nou acest lucru: Nimeni altcineva, în afară de noi, nu conduce Belarusul”, a spus el, adăugând că va discuta despre cooperarea economică, aprovizionarea cu energie, apărare și securitate.

Înaintea discuțiilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliștilor că cei doi lideri vor discuta despre integrare, chestiuni bilaterale și probleme regionale și internaționale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *