CSI / Rusia

Putin: Soldaţii morţi în Ucraina sunt „SECRET DE STAT“

Kremlinul îşi poate continua în secret războiul ilegal din Ucraina. Liderul de la Kremlin a semnat un amendament la legea privind „secretele de stat”, care extinde lista informaţiilor interzise divulgării şi include de acum orice informaţie privind soldaţii decedaţi în timp de război ca şi în timp de pace în timpul „operaţiunilor speciale”. Toate persoanele care dezvăluie informaţii despre soldaţii decedaţi riscă o lungă perioadă de închisoare pentru „înaltă trădare”.

Este un soi de întoarcere la războiul din Afganistan, când „cargo-urile 200” – nume de cod pentru sicriele de zinc ce conţineau trupurile soldaţilor ucişi în lupte – se întorceau în URSS par avion pentru a fi îngropaţi în secret. Apropiaţii erau avertizaţi de colegii de arme ai defunctului sau de către vecini.

Amendamentul survine pe fondul acumulării din ultimele zile a dovezilor privind prezenţa soldaţilor ruşi care luptă în secret alături de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Moscova, care a masat de un an trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina, persistă să susţină că cetăţenii ruşi care luptă în estul ucrainean sunt cu toţii voluntari. Majoritatea experţilor ucrainei şi ruşi estimează că grosul contingentului care se bate contra Kievului este compus din voluntari şi din mercenari ruşi. Dar unităţile armatei ruse sunt trimise pentru misiuni complexe, ca cele de recunoaştere sau în operaţiuni ofensive.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a asigurat că noul amendament „nu este legat de Ucraina” şi a precizat că dezvăluirea secretelor de stat este pasibilă de şapte ani de închisoare. Pentru Vadim Korovin, co-autor al unei anchete asupra soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina şi îngropaţi în secret, (ONG-urile ruse estimează numărul lor la 200), „acest amendament este anti-constituţional. El poate fi înţeles în timp de război, dar nu în timp de pace şi lucrăm cu juriştii noştri pentru a-l contracara. Este folositor Kremlinului pentru a continua în secret războiul său ilegal în Ucraina”. Decretul ridică numeroase întrebări şi foloseşte la intimidarea militanţilor, ziariştilor sau rudelor care semnalează decesele soldaţilor ruşi în estul Ucrainei.

Când Putin îşi reneagă soldaţii

Forţele ucrainene au capturat de câteva ori militari ruşi în zona de conflict, răspunsul Moscovei fiind fie că „s-au rătăcit”, fie că au demisionat din armată şi luptă ca „voluntari”. În mai, unul din cei doi ruşi capturaţi de forţele ucrainene în cursul unei confruntări cu rebelii pro-ruşi, declara pentru OSCE şi în faţa camerelor că este membru al forţelor speciale ruse. Prezenţa soldaţilor ruşi pe fronturile din Ucraina este tabu pentru televiziunile ruse controlate de stat. Când sunt anunţaţi că vor fi trimişi în Ucraina, militarii trebuie să semneze demisia şi păstrarea secretului, ca atare ei pot fi declaraţi „voluntari” şi nu activi în armata rusă. Săptămâna trecută, Mac Thornberry, membru în Congresul american, declara că forţele armate ruse încearcă să îşi ascundă victimele desfăşurând „crematorii mobile în estul Ucrainei”. Sute de morminte recente care nu poartă nici un nume au fost descoperite de militanţi în teritoriile ocupate de forţele pro-ruse şi în regiunea Rostov, pe partea rusă a frontierei.

Valentina Melnikova, care prezidează Uniunea comitetelor mamelor soldaţilor, un ONG foarte cunoscut în Rusia după războaiele din Cecenia, afirmă că va continua să se lupte, indiferent de urmări.

Şaakaşvili, guvernatorul Odessei

Trei militari ucraineni au fost ucişi în estul ţării, în apropiere de Mariupol, iar preşedintele Petro Poroşenko l-a numit pe fostul preşedinte georgian, Mihail Şaakaşvili, guvernator al regiunii strategice Odessa. Pro-occidentalul Şaakaşvili a fost până acum consilier al preşedintelui şi a obţinut cetăţenia ucraineană. Anunţul este un semnal puternic adresat Moscovei de către Kiev că rămâne fixat pe cursul pro-european, în pofida sângerosului conflict separatist din est, alimentat şi susţinut de Kremlin. Şaakaşvili, ca preşedinte al Georgiei a devenit inamicul conducerii ruse pentru că a scos ţara din orbita Moscovei orientând mica ex-republică sovietică spre Vest.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *