CSI / RusiaRăzboiUcraina

Putin spune că observă o anumită „acalmie” în contraofensiva Ucrainei, dar recunoaște că „nu şi-a pierdut potenţialul”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia remarcă o relativă „acalmie” pe fronturile din Ucraina, dar a recunoscut că armata ucraineană, în ciuda pierderilor suferite în contraofensiva lansată în urmă cu mai mult de săptămâni, încă „nu şi-a pierdut potenţialul” ofensiv, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„În mod curios, în aceste momente observăm o anumită acalmie. Aceasta se datorează faptului că inamicul suferă pierderi grele atât de personal, cât şi de echipamente”, a spus Putin în timpul unei ceremonii la care au participat la Kremlin absolvenţi ai academiilor militare ruse.

El a susţinut că trupele ruse resping în continuare atacurile ucrainene, iar în perioada de puţin mai mult de două săptămâni scursă de la începutul contraofensivei armatei ucrainene aceasta din urmă ar fi pierdut 245 de tancuri şi 678 de blindate. Ucrainenii „nu au nicio posibilitate (de succes) şi ei îşi dau seama de asta”, crede Putin.

Cu toate acestea, el a estimat că armata ucraineană nu şi-a pierdut încă potenţialul ofensiv şi dispune de rezerve pe care chiar acum se gândeşte „cum şi unde să le folosească”. Pe de altă parte, „magnitudinea” pierderilor pe care le suferă forţele ucrainene se poate repercuta nu doar asupra potenţialului lor ofensiv, ci ar putea antrena inclusiv „pierderea capacităţii de luptă a armatei” ucrainene, mai crede Putin.

La două săptămâni de la începutul contraofensivei, armata ucraineană a obţinut câştiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse, care şi-au consolidat în ultimele luni poziţiile defensive, inclusiv cu vaste câmpuri de mine, iar avansul reuşit până în prezent de armata ucraineană nu a ajuns până la poziţiile fortificate ale ruşilor, reuşind să elibereze doar o mână de sate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis la rândul său, într-un interviu publicat miercuri de postul BBC, că progresele armatei ucrainene în contraofensivă sunt „mai lente decât s-ar fi dorit”. „Unii cred că acesta este un film de la Hollywood şi se aşteaptă la rezultate acum. Nu este aşa”, a indicat Zelenski. Înaintarea trupelor ucrainene nu este uşoară, în condiţiile în care o suprafaţă de circa 200.000 de km pătraţi din teritoriul ucrainean a fost minată de trupele ruse, a motivat el.

Aceste câmpuri de mine, precum şi armele antitanc eficiente, cum ar fi elicopterele ruseşti KA-52, au provocat deja pierderi printre tancurile, transportoarele blindate de trupe şi vehiculele de luptă ale infanteriei pe care Ucraina le-a primit din partea aliaţilor săi occidentali şi pe care mizează mult în această contraofensivă.

Totuşi, Kievul insistă că încă nu şi-a angajat în luptă grosul forţelor pregătite pentru contraofensiva care se concentrează pe trei axe principale în provinciile Doneţk şi Zaporojie, cu obiectivul de a atinge Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru rus spre Crimeea şi sudul Ucrainei. Conform Reuters, au fost angajate în lupte numai o parte din cele 12 brigăzi ale armatei ucrainene pregătite pentru această contraofensivă şi echipate de asemenea cu armament occidental.

Prezent la ceremonia desfăşurată miercuri la Kremlin, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a spus că destinul Rusiei şi viitorul ei geopolitic se decid acum, în contextul conflictului din Ucraina. El a acuzat Occidentul că a declarat un „război autentic” Rusiei şi că încearcă să o învingă prin toate mijloacele. „Se impun sancţiuni fără sfârşit, se provoacă tulburări şi conflicte militare în statele vecine şi se oferă un ajutor militar enorm regimului de la Kiev”, a detaliat Şoigu.

În acest timp, Putin a insistat că, pentru a-şi garanta securitatea, Rusia trebuie să continue dezvoltarea triadei nucleare şi a armamentului modern convenţional. În prezent „circa jumătate din unităţile Forţelor de Rachete Strategice ale Rusiei sunt echipate cu sisteme moderne Yars, este în desfăşurare modernizarea arsenalelor cu sisteme de rachete hipersonice Avangard” şi curând vor deveni operaţionale sistemele Sarmat, a amintit Putin, subliniind totuşi că „încă este mult de făcut pentru creşterea potenţialului calitativ al tuturor componentelor forţelor armate”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *