Actualitate

Putin vrea să păstreze sub ocupație sudul Ucrainei mai mult decât regiunea Lugansk – ISW

Probabil că dictatorul rus Vladimir Putin este mai interesat de menținerea regimului de ocupație în regiunile Zaporizhzhia și Kherson decât de consolidarea pozițiilor rușilor din regiunea Luhansk.

Sursele ucrainene și rusești indică în mod constant că trupele rusești au continuat să consolideze pozițiile rusești în regiunile Kherson și Zaporizhzhia, în ciuda prăbușirii recente a frontului Harkov-Izyum și a încercuirii forțelor rusești în zona Lyman.

Decizia de a nu întări liniile de front vulnerabile din Kupyansk sau Lyman a fost luată aproape sigur de Putin, nu de comandamentul militar, și indică faptul că Putin se preocupă mult mai mult de menținerea zonelor de importanță strategică din regiunile Kherson și Zaporizhzhia decât de regiunea Luhansk.

Din cauza criticilor și a înfrângerilor de pe câmpul de luptă, Kremlinul s-ar putea să se pregătească pentru o remaniere în Ministerul rus al Apărării.

ISW consideră, de asemenea, că este posibil ca Rusia să stabilească condiții pentru a-și asuma responsabilitatea juridică pentru ZNPP.

În special, autoritățile ruse l-au reținut pe directorul ZNPP, Ihor Murashov. Ocupanții doresc să transfere ZNPP sub controlul Rosatom și să creeze o nouă entitate juridică pentru ZNPP.

Este probabil ca Rusia să încerce să se folosească de controlul său asupra centralei ZNPP pentru a exercita presiuni asupra AIEA și pentru a legitima anexarea ilegală de către Rusia a teritoriului ucrainean ocupat, forțând-o să recunoască controlul legal al Rusiei asupra centralei ZNPP.

De asemenea, se raportează că trupele rusești au lansat un atac terestru nereușit la Kozacha Lopan, în nordul regiunii Harkov, la 1 octombrie.

Astfel de atacuri indică faptul că Putin își menține probabil obiectivul de a recâștiga controlul asupra teritoriului dincolo de zonele pe care le-a anexat ilegal și este dispus să aloce resurse militare rusești unor astfel de ofensive, mai degrabă decât să le dedice apărării împotriva unei contraofensive ucrainene în Donbas.

Principalele concluzii:

  • Trupele ucrainene au eliberat Lyman și este posibil să elibereze așezarea începând cu 1 octombrie.
  • Este posibil ca Rusia să stabilească condițiile pentru asumarea responsabilității legale pentru centrala nucleară Zaporizhzhya.
  • Trupele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în regiunea Kherson și creează condiții pentru continuarea ofensivei.
  • Forțele teroriste rusești au efectuat bombardamente terestre asupra Bakhmut și Avdiivka din regiunea Donețk și continuă atacurile sistematice asupra zonelor din spatele Ucrainei din sud.
  • Conducerea militară rusă continuă să pună în pericol viitoarea reconstrucție a forțelor armate, acordând prioritate mobilizării imediate a cât mai multor efective pentru a participa la luptele din Ucraina.
  • Autoritățile de mobilizare din Rusia continuă să aplice practici de mobilizare discriminatorii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *