Integrare Europeană

R. Moldova se va alătura Programului de Cercetare al UE

Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul European pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă şi Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a RM, au semnat un Memorandum de Înţelegere privind asocierea Moldovei la Programul Cadru 7 al UE pentru cercetare (PC7). 

Memorandumul va facilita colaborarea savanţilor, instituţiilor de cercetare, universităţilor din RM cu partenerii lor din întreaga Europă în domenii-cheie de cercetare, consolidându-şi astfel propriul potenţial şi excelenţa ştiinţifică. La modul practic, aceştia vor putea concura pe poziţie de parteneri egali cu colegii lor din statele membre ale UE în vederea obţinerii finanţării pentru cercetare. La rândul său, Moldova va contribui la bugetul global al PC7, calculat în baza PIB-ului naţional. Respectiv, RM va deveni cea de-a 14-a ţară asociată la PC7.

Comisarul european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a salutat semnarea Memorandului, declarând că acest acord este abia începutul unui parteneriat de lungă durată, care va aduce beneficii atât RM, cât şi întregii comunităţi ştiinţifice europene. „Împreună, noi putem depăşi marile provocări legate de sistemul de sănătate, transportul ecologic şi securitatea energetică cu care se confruntă societăţile noastre”, a spus comisarul.

PC7 va fi primul program al UE la care R. Moldova va participa cu drepturi depline şi, totodată, va deveni prima ţară aflată în Parteneriatul Estic şi a doua ţară acoperită de Politica Europeană de Vecinătate care se va asocia la PC7.

Asocierea este cea mai eficientă formă de cooperare internaţională în domeniul cercetării şi inovării dintre UE şi statele non-membre ale UE. Începând cu 1 ianuarie 2012, RM se va asocia în mod oficial la PC7. Astfel, cercetătorii din Moldova se vor asocia tuturor apelurilor PC7 care sunt, la momentul actual, lansate, deoarece acestea sunt finanţate din bugetul pentru anul financiar 2012.

Ţările asociate la PC7 sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Insulele Feroe, FRIM, Islanda, Israel, Liechtenstein, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Elveţia şi Turcia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *