Economie

R. Moldova și politica pașilor pe loc

Biroul Naţional de Statistică informează că, în ianuarie-iunie 2012, produsul intern brut a constituit în valoare nominală 39295 mln. lei, preţuri curente de piaţă, fiind în creştere – în termeni reali – cu 0,8% faţă de ianuarie-iunie 2011.

Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a diminuat cu 0,1% în raport cu perioada similară a anului trecut, influențând negativ (-0,2%) evoluţia produsului intern brut. Agricultura, economia vânatului, silvicultura, pescuitul, piscicultura a fost ramura de activitate din sectorul de bunuri care a înregistrat o scădere a valorii adăugate brute, cu 5,2%, atunci când valoarea adăugată brută din activitatea de industrie s-a majorat cu 1,1% faţă de perioada analogică a anului precedent influențând pozitiv, cu 0,2%, evoluţia produsului intern brut. Contribuţia sectorului de bunuri la formarea produsului intern brut a constituit, în perioada de referinţă, 21,5%.

Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu perioada analogică a anului precedent cu 1,9%, contribuind la sporirea produsului intern brut cu 1,2%. Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a valorii adăugate brute, cu 4,1%, urmată de construcţii, cu 3,1% şi alte activităţi de servicii, cu 1,0%. Contribuţia sectorului de servicii la formarea produsului intern brut a constituit, în perioada de referinţă, 64,8%.

Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Naţional s-a diminuat cu 0,7% în raport cu perioada similară a anului anterior, influențând negativ (-0,1%) evoluţia produsului intern brut. În perioada de referinţă volumul impozitelor pe produse a contribuit la formarea produsului intern brut cu 16,3%.

Consumul final a fost în creştere cu 0,7% în raport cu perioada respectivă a anului precedent, influențând pozitiv (cu 0,9%) sporul produsului intern brut. Creşterea a fost condiţionată de majorarea cu 1,1% a consumului final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix s-a diminuat cu 0,3% faţă de perioada respectivă a anului precedent, contribuind în perioada de referinţă cu 18,9% la formarea produsului intern brut. Exportul şi importul de bunuri şi servicii s-au majorat respectiv cu 6,8% şi 5,0% faţă de perioada respectivă a anului precedent.

Biroul Național de Statistică

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *