(R. Moldova SUB OCUPAȚIA FEDERAȚIEI RUSE) De ce Stefan Fule insistă pe formatul de negociere 5+2?
Stefan Fule a declarat la Chișinău că este prima vizită a sa într-un stat membru al Parteneriatului Estic de la începutul acestui an, ceea ce nu este întâmplător.” Pe parcursul anului 2013 au fost luate un şir de măsuri care au contribuit la avansarea relaţiilor bilaterale: am parafat Acordul de Asociere, am ridicat cotele pentru vinurile moldoveneşti şi am iniţiat procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni”, a subliniat Fule.
”Integritatea şi independența instituțiilor de stat trebuie să fie restabilită şi garantată deplin. Reforma constituțională, a justiţiei, lupta cu corupţia şi îmbunătăţirea climatului de business sunt esențiale. Am remarcat rezultate încurajatoare pe parcursul ultimelor luni. Totodată, rămân multe de făcut. Suntem, în continuare, angajați să semnăm Acordul de Asociere, care este un model de modernizare a Republicii Moldova”, a declarat comisarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Stefan Fule.
Oficialul european a salutat faptul că textul Acordului de Asociere a fost tradus în limbile română şi rusă, astfel încât toţi cetăţenii, inclusiv cei din regiunea transnistreană, să facă cunoştinţă cu acest text. ”Vă încurajez pe fiecare să citiţi Acordul, să vedeţi beneficiile acestuia şi oportunităţile de colaborarea mai strânsă cu UE”, i-a îndemnat Fule pe cetățenii moldoveni.
Solicitat de RFI să comenteze problema școlilor românești din Transnistria, dar și proaspătul anunț al KGB-ului transnistrean care a solicitat Chișinăului să-și retragă timp de o lună forțele de ordine din regiunea transnistreană, Stefan Fule a declarat:
”Este un subiect pe care am început să-l discutăm. Sper foarte mult că vom putea da un nou impuls formatului de negocieri ”5+2” în problema transnistreană. Sper că părțile vor căuta să soluționeze problema. Ceea ce se întâmplă acum nu este bine pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a precizat Fule pentru RFI.
În contextul violențelor de la Kiev,comisarul european a declarat jurnaliștilor de la Chișinău că situația în Ucraina a ieșit de sub control, iar vineri va pleca la Kiev, după ce a fost numit reprezentant special de către oficialii Uniunii Europene.
În dimineața zilei de joi, Stefan Fule, împreună cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș au participat la Chișinău la conferința miniștrilor Agriculturii din țările Parteneriatului Estic și ale Uniunii Europene.
Dacian Cioloș a vorbit despre avantajele Acordului de Liber Schimb și Aprofundat, care urmează a fi semnat până în toamna acestui an. ”Acest Acord presupune un acces pe piaţa europeană de 500 de milioane de consumatori pentru producători agricoli din aceste ţări. Suntem conştienţi că pentru a avea acces pe această piaţă e nevoie de a corespunde la anumite standarde şi norme pe care le avem în Uniunea Europeană, dar iată vom avea şi instrumentele pentru a ajuta producătorii să se alinieze la aceste standarde”.
”Şi am avut astăzi, la această Conferinţă, şi o prezenţă importantă din partea Băncii Europene de Investiţii cu care vom lucra împreună cu Comisia Europeană tocmai pentru a atinge această latură economică de investiţii, pentru a folosi această oportunitate. Deci, acesta este motivul prezenţei mele astăzi aici în primul rând şi vom continua această cale şi în lunile următoare şi anul următor, pentru a concretiza aceste proiecte”.
La rândul său, premierul moldovean, Iurie Leancă a declarat că vizita celor doi oficiali europeni este una foarte importantă, în condițiile în care anul 2014 este un an crucial pentru viitorul european al R.Moldova.”În acest an urmează să semnăm Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. În acest an urmează să obținem decizia finală privind regimul liberalizat de vize. În acest an urmează ca împreun cu colegii de la Bruxelles, dar și cu colegii de la București să punem în aplicare primul element de interconexiune energetică. Împreună vom discuta obiectivele pentru acest an și în mod special nu doar când și unde va fi semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, nu când vom obține regimul liberalizat de vize, dar cum să facem așa ca atunci când semnăm Acordurile respective și le ratificăm în Parlament, să fim gata să beneficiem pe deplin de avantajele formulate în aceste două Acorduri”, a conchis prim-ministrul R.Moldova.
Potrivit lui Leancă, ultimii patru ani, au însemnat o conlucrare fără precedent cu Comisia Europeană şi Uniunea Europeană per ansamblu.
sursa: rfi.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!