R. Moldova – Uniunea Europeană: o colaborare de succes
Delegaţia UE în RM, în colaborare cu Primăria Chişinău şi Guvernul RM, a organizat sâmbătă, 15 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, festivităţi de amploare cu ocazia Zilei Europei. Evenimentul – prin care, de facto, s-a încheiat Săptămâna Europei în ţara noastră – a avut drept scop să aducă UE mai aproape de cetăţenii RM. Este pentru prima dată când Ziua Europei a fost marcată atât de activ în RM. Festivităţile au fost deschise de către oficiali din UE şi RM, care au venit cu mesaje pentru cetăţenii adunaţi în Piaţă. Comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Štefan Füle, a spus că este foarte fericit să sărbătorească Ziua Europei într-o ţară cu vocaţie europeană. „Mă bucur să văd astăzi atâţia tineri entuziasmaţi, care împărtăşesc valorile UE”, a spus Füle. În aceeaşi zi, premierul Vlad Filat şi Štefan Füle au semnat Memorandumul privind Programul Comprehensiv de Consolidare a Capacităţilor Instituţionale, care prevede alocarea, în anii 2011-2013, a peste 40 mln. de euro pentru RM. Programul prevede oferirea de echipament, asistenţă tehnică, programe de instruire şi academice, schimb de experienţă şi de experţi între instituţii din RM şi UE.
Iunie 2010: Pentru vizele în UE a început numărătoarea inversă
UE şi RM au demarat, la 15 iunie, dialogul privind liberalizarea regimului de vize „Moldova este un stat european cu cetăţeni europeni. Iar liberalizarea regimului de vize ne va permite să eliminăm barierele artificiale în calea unităţii cetăţenilor europeni, pentru că revenirea noastră în familia europeană este un proces firesc şi ireversibil”, a declarat cu acest prilej, la Luxemburg, premierul Vlad Filat. RM a primit o listă cu condiţiile de referinţă, pe care trebuie să le îndeplinească pentru ca cetăţenii moldoveni să poată călători într-un viitor apropiat fără vize în spaţiul comunitar. „Este aproape incredibil cât de mult a reuşit Moldova să obţină în doar câteva luni”, a declarat Comisarul Štefan Füle. El a menţionat că, din decembrie 2009, RM a reuşit să implementeze cu succes angajamentele asumate, ceea ce dovedeşte ataşamentul Guvernului de la Chişinău faţă de ideea integrării europene. Comisarul a precizat că scopul final al evenimentului de la Luxemburg este acordarea dreptului cetăţenilor RM de a circula liber în UE. Revenit acasă, Filat a spus: „Îmi asum să monitorizez personal modul în care vor fi implementate condiţiile pentru eliminarea vizelor de intrare în UE pentru cetăţenii RM”.
…Un sondaj efectuat de Universitatea din Aberystwyth (Ţara Galilor) exclusiv pentru EurActiv (o reţea de portaluri dedicate afacerilor europene, cu sediul central la Bruxelles – www.euractiv.com, www.euractiv.ro ), arată că cetăţenii bieloruşi nu se interesează, în general, de UE, în timp ce în Ucraina sentimentele sunt împărţite între Bruxelles şi Moscova. Spre deosebire de acestea, în RM, majoritatea populaţiei speră la o fructificare a relaţiilor cu ţările din UE…
Septembrie 2010: „Prietenii Moldovei” la Chişinău
În ultima zi a lui septembrie, Chişinăul a devenit o adevărată capitală europeană, ţara noastră găzduind un Comisar European – Štefan Füle (pentru Extindere şi Vecinătate), nouă miniştri de Externe ai ţărilor UE, mai mulţi secretari de stat responsabili pentru relaţiile europene şi ambasadori ai ţărilor UE. În total, 24 de delegaţii oficiale reprezentând Grupul pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova, creat la iniţiativa României şi denumit informal „Prietenii Moldovei”. Deşi întâlnirea a fost una neformală, fiind a treia de acest gen după cele de la Bruxelles şi Luxemburg, scopul ei a fost să sprijine, şi pe această cale, parcursul european al ţării noastre. Demnitarii europeni au abordat diferite aspecte ale cooperării moldo-europene, iar laitmotivul întâlnirii a fost unul şi acelaşi: „Vă rugăm mult să faceţi ceea ce faceţi acum – adică, să continuaţi reformele!”. „Perspectivele europene ale RM sunt clare, iar acţiunile noastre trebuie să aibă finalitate”, a declarat, la finalul Reuniunii ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă. „Am primit o doză mare de energie şi vom face tot ce ne stă în puteri ca şi cetăţeanul să resimtă cât mai repede acest lucru”, a adăugat el.
…„UE salută şi încurajează dialogul postelectoral în RM în vederea creării unei alianţe de guvernare de orientare pro-europeană, bazată pe valori şi principii europene şi care să promoveze reformele democratice”, a declarat, după alegerile parlamentare din 28 noiembrie, Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău. Şi Catherine Ashton a îndemnat formaţiunile politice care au acces în Parlamentul RM să poarte un dialog: „Astfel, va fi oferită posibilitatea de a aborda reformele prioritare care vor forma viitorul ţării”…
Decembrie 2010: Cu optimism spre Europa
După ce, pe 8-10 decembrie, capitala RM a constituit atracţia principală a oficialilor europeni, aici aflându-se în vizită miniştrii de Externe ai Poloniei şi Suediei, apoi preşedintele Parlamentului European (PE), la 16-17 decembrie o delegaţie a RM s-a aflat la Bruxelles unde a avut întâlniri cu liderii UE. La întoarcere, premierul Vlad Filat a declarat: „Anul viitor este un an de cotitură pentru RM, inclusiv pentru aderarea ţării noastre la UE. În 2011 avem şansa să depunem cererea de aderare la UE, de aceea, perioada care urmează este foarte importantă”. Acest optimism se explică prin faptul că, de la Bruxelles, premierul Vlad Filat s-a întors cu Planul de Acţiuni UE-RM care vizează Acordul regimului liberalizat de vize, aprobat de Comisia Europeană, dar şi cu un acord de grant în valoare de 90 mln. de euro, oferit ţării noastre de Comisie.
…Un sondaj de opinie arată că moldovenii împărtăşesc aceleaşi valori ca şi Uniunea Europeană. „Puternică şi cu autoritate, ca un leu” – aceasta a fost una dintre asocierile făcute în mod repetat de către formatorii de opinie din RM, când au fost întrebaţi cu care animal poate fi comparată UE şi de ce. „Regele animalelor”, a răspuns un mare număr dintre cei chestionaţi. După leu, asocierile făcute cel mai frecvent au fost calul, elefantul şi câinele…
Ianuarie 2011: Planul de Acţiuni privind liberalizarea vizelor a ajuns la Chişinău
Securitatea documentelor de călătorie, inclusiv introducerea paşapoartelor biometrice; controlul sever al frontierelor şi al migraţiei; ordinea publică şi securitatea, relaţiile externe şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului – sunt principalele obiective-cheie menţionate în Planul de Acţiuni privind liberalizarea vizelor înmânat Guvernului de la Chişinău de către Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. Cecilia Malmstrom consideră că elaborarea Planului de Acţiuni a avut loc într-o perioadă scurtă – doar şase luni – datorită angajamentelor clare ale Chişinăului oficial. Vlad Filat a precizat că îşi menţine în vigoare declaraţiile anterioare, potrivit cărora RM ar putea îndeplini planul în 18 luni. Cu toate acestea, Comisarul Cecilia Malmstrom nu a riscat să dea un termen precis pentru ridicarea regimului de vize: „Fiecare ţară este evaluată în baza meritelor proprii, iar acest lucru depinde de cetăţenii ţării şi de Guvern”.
Martie 2011: O agendă politică promiţătoare
La 3 martie la Chişinău a sosit, într-o vizită oficială, Catherine Ashton „Acordul de Asociere pe care îl negociem cu RM o să ne aducă mai aproape unii de alţii atât din punct de vedere politic, cât şi economic”, a declarat şefa diplomaţiei europene în cadrul unui briefing comun cu premierul moldovean, Vlad Filat. Ea a precizat că motivul principal al vizitei sale în RM este de a asigura autorităţile de la Chişinău că UE va susţine în continuare ţara noastră. Ashton a deschis agenda politică a RM din primăvară, care a culminat, la 11 martie, cu vizita vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, iar la 29 şi 30 martie – cu cea a premierul Poloniei, Donald Tusk, care a fost invitat special al Forumului economic R. Moldova – UE. „Problematica transnistreană”, „Locul RM în Parteneriatul Estic”, „Integrarea europeană şi RM – provocări, obstacole, perspective”, dar şi cei 20 de ani de independenţă ai RM – sunt doar câteva dintre subiectele pe care s-a axat forumul.
Retrospectivă de Sorina Ştefârţă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!