Răfuială moscovită cu parfum moldovenesc la Londra…
German Gorbunţov prefera Londra pentru că era singurul loc în care se simţea în siguranţă; „dacă mă întorc în Rusia, o să mă omoare", îi spusese el, conform cotidianului britanic The Telegraph, avocatului său – fără să îi zică însă acestuia de cine anume se temea. Poate că bancherul nu făcuse această precizare din cauza numărului prea mare de duşmani, acumulaţi de-a lungul unei cariere în timpul căreia fusese, cel puţin pentru o perioadă de timp, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia.
În cele din urmă, nici capitala Marii Britanii nu s-a dovedit a fi atât de sigură pe cât credea Gorbunţov: marţea trecută, în timp ce rusul intra în blocul luxurios în care locuia, un necunoscut a deschis focul asupra lui. Între patru şi şase gloanţe de mitralieră l-au nimerit pe bancher, lăsându-l într-o băltoacă de sânge. Ca prin miracol, Gorbunţov a supravieţuit, şi se află acum în comă artificială într-un spital londonez, sub paza mai multor poliţişti înarmaţi.
Ţeapă de 660 milioane dolari
Gorbunţov a intrat în mediul de afaceri din Rusia la începutul anilor ’90, după trei ani petrecuţi în închisoare în urma unei condamnări pentru jaf armat. În 15 ani, omul de afaceri a întemeiat 40 de companii în domenii diferite – securitate, finanţe şi construcţii – şi pentru o vreme, Gorbunţov a fost proprietarul clubului de hochei Spartak Moscova. Într-o perioadă în care uzul de forţă făcea parte din arsenalul oricărui om de afaceri rus, nici Gorbunţov nu a făcut excepţie în această privinţă, clădindu-şi imperiul prin mijloace nu neapărat curate. Astfel, una dintre băncile sale, Capital Trading Bank, a sustras din contul Căilor Ferate Ruse suma de 660 milioane dolari. preşedintele companiei feroviare de stat, Vladimir Iakunin, a apelat la aliatul său, Vladimir Putin, pentru a obţine restituirea banilor, iar Putin, la rândul său, a însărcinat serviciile secrete FSB cu recuperarea sumei, după cum relatează The Telegraph. În octombrie 2011, Gorbunţov a negat că ar fi responsabil pentru dificultăţile de plată ale băncii sale, declarând că „banii furaţi de la Căile Ferate Ruse au fost luaţi de aceleaşi persoane care mi-au luat şi mie afacerile; într-un fel, ei au fost partenerii mei, şi pentru o vreme, am crezut că sunt de bună credinţă", îl citează pe bancher The Telegraph. Gorbunţov a declarat poliţiei ruse că cei doi foşti parteneri, Piotr Şuvilin şi Aleksandr Mendeleev, ar fi preluat ilegal controlul asupra afacerilor sale în valoare de 2,5 miliarde dolari – şi că cei doi ar fi responsabili şi pentru o tentativă de asasinat asupra unui alt partener al său, Alexander Antonov. În acest din urmă caz, trei ucigaşi plătiţi ceceni au fost condamnaţi, însă poliţia rusă nu a reuşit să afle cine se afla în spatele lor – printre suspecţi numărându-se şi Gorbunţov, care a negat orice implicare în atentat.
Filiera moldovenească
În 2008, bancherul şi-a concentrat atenţia asupra afacerilor din Moldova, unde a cumpărat banca Universalbank – aparent, din nou prin mijloace ilegale. În martie 2011, acţiunile băncii au fost blocate, deoarece aceasta acumulase datorii de 5 miliarde dolari către mai multe companii din Rusia, iar în februarie 2012, Banca Naţională a Moldovei a retras licenţa de funcţionare a Universalbank, conform cotidianului britanic The Guardian. Săptămâna trecută, un oficial de la Chişinău a declarat unei publicaţii din Rusia că Gorbunţov va fi pus sub acuzare pentru delapidare masivă.
În Republica Moldova, Gorbunţov pare să nu se fi concentrat numai asupra afacerilor dubioase; conform presei britanice, bancherul locuia în apartamentul din Londra împreună cu o tânără moldoveancă, cu care ar avea de altfel şi un copil – deşi este căsătorit şi mai are un fiu în vârstă de 25 de ani. Conform avocatului său, Gorbunţov nu s-a despărţit de soţie, „dar, ca orice alt bărbat, are şi el secretele sale".
Un alt secret – mai interesant pentru poliţia britanică – este care dintre mulţii duşmani ai bancherului a hotărât să pună capăt vieţii tumultoase a acestuia. Până acum, Scotland Yard merge pe mai multe piste – însă nici una nu pare să fie mai fierbinte decât celelalte.
Sursa: Românialiberă.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!