CSI / Rusia

(RAPORT al Consiliului Europei) Grave încălcări ale drepturilor omului au fost comise în Crimeea

Cel puțin asta conține un raport publicat luni, 27 octombrie, de Consiliul Europei (CoE), ce constituie prima evaluare de către o organizație internațională a situației drepturilor omului în Crimeea de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia, în martie.

Raportul urmează unei vizite în septembrie la Kiev, Moscova şi Simferopol, capitala Peninsulei Crimeea, a comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks.

Comisarul reclamă anchete efective şi urmărirea autorilor "tuturor cazurilor de încălcări grave ale drepturilor omului care s-au produs în Crimeea din februarie 2014, inclusiv recentele răpiri". "Trebuie de asemenea luate de urgență măsuri pentru a garanta drepturile minorităților şi securitatea lor, precum şi libertatea presei şi siguranţa jurnaliştilor", a adăugat el.

Raportul său menționează, în special, decese suspecte şi dispariții ale unor militanți din cadrul societății civile.

Muiznieks consideră "preocupantă" situația a aproximativ 300.000 de tătari din Crimeea, a persoanelor de origine ucraineană şi a tuturor acelora care au refuzat cetățenia rusă.

De asemenea, el se declară îngrijorat în legătură cu perchezițiile practicate de forțele de securitate în instituții religioase musulmane, în întreprinderi şi la domiciliile unor membri ai comunității tătare.

În plus, Nils Muiznieks cere dizolvarea forțelor de autoapărare ale Crimeii, grupuri paramilitare proruse care s-au constituit la sfârşitul lui februarie şi care au susținut referendumul prin care a fost aprobată alipirea peninsulei la Rusia. Comisarul condamnă şi "agresiunile fizice şi manevrele de intimidare suferite de jurnalişti în ultimele luni".

Raportul subliniază necesitatea de a garanta de urgență "accesul liber şi necondiționat în Crimeea al organizațiilor internaționale umanitare şi de apărare a drepturilor omului, oricând şi pe toate căile, precum şi o monitorizare internațională fără piedici".

Reamintim că, Crimeea, o peninsulă ucraineană cu majoritate rusofonă, a fost anexată de Rusia după trei săptămâni de ocupare de către forțele ruse şi un referendum privind alipirea considerat ilegal de către țările occidentale. Armata ucraineană a părăsit Crimeea fără să opună rezistenţă.

sursa: romanialibera/ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *