CSI / Rusia

(RAPORT) În Rusia există un dopaj de stat, cu implicarea FSB

Lumea atletismului este în stare de şoc după ce raportul AMA a dezvăluit amploarea unui dublu scandal – cel al unui dopaj organizat şi acoperit de autorităţi în Rusia şi, aferent, cel al unei corupţii la cel mai înalt nivel al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), ai cărei responsabili au încercat şantajarea atleţilor suspectaţi de dopaj în schimbul tăcerii lor.

Rusia, guvernul său şi atleţii ruşi sunt vizaţi de raportul AMA, care cere suspendarea ţării din toate competiţiile, în special JO din Rio de anul viitor, din cauza cazurilor de dopaj care nu ar fi existat fără asentimentul guvernului, concluzionează raportul care descrie „o cultură profund înrădăcinată în înşelare”. AMA consideră că JO din 2012 au fost „sabotate” de prezenţa atleţilor dopaţi, raportul precizând că dopajul organizat priveşte şi alte ţări şi alte sporturi.

Raportul Comisiei AMA a spulberat credibilitatea atletismului rus şi instanţa recomandă suspendarea Federaţiei ruse de atletism şi retragerea acreditării pentru laboratorul antidopaj din Moscova, antrenând şi cea a Agenţiei ruse antidopaj. Între altele, comisia a cerut suspendarea pe viaţă a cinci atleţi ruşi, între care Maria Savinova, campioană olimpică. De asemenea, concluziile raportului aruncă dubii asupra ansamblului performanţelor sportivilor ruşi şi asupra rezultatelor Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra şi a celor de la Soci, din 2014. Raportul a fost publicat cinci zile după punerea sub acuzare, în Franţa, a fostului şef al atletismului mondial, Lamine Diack, şi a responsabilului său anti-dopaj, Gabriel Dolle, într-o afacere de corupţie.

Potrivit preşedintelui comisiei, Dick Pound, participarea atleţilor ruşi la JO din 2016, la Rio, nu va mai fi posibilă decât cu preţul unei reorganizări rapide şi credibile a federaţiei lor. Implicarea Moscovei în doparea atleţilor săi se manifestă în special prin prezenţa frecventă a unui agent FSB, serviciile secrete ruse, în laboratorul antidopaj moscovit. Această supraveghere s-a resimţit la JO din Soci, unde Rusia a terminat în fruntea tablourilor medaliilor – 33, din care 13 de aur.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *