Raport ONU: Creșterea economică globală, cu 0,4% mai MICĂ în 2025 și 2026 decât se estima în ianuarie

Organizația Națiunilor Unite a prognozat joi o creștere economică globală mai lentă în acest an și anul viitor, subliniind impactul majorării taxelor vamale americane și creșterea tensiunilor comerciale.
Economiștii ONU au menționat, de asemenea, peisajul geopolitic volatil și amenințările legate de creșterea costurilor de producție, perturbările lanțului de aprovizionare și turbulențele financiare, conform Associated Press.
ONU estimează acum o creștere economică globală de 2,4% în acest an și de 2,5% anul viitor – o scădere de 0,4 puncte procentuale în fiecare an față de proiecțiile din ianuarie. Anul trecut, economia mondială a crescut cu 2,9%.
„În aceste zile, există atât de multă incertitudine în aer”, a declarat Shantanu Mukherjee, director al Diviziei de analiză și politică economică din cadrul Departamentului de afaceri economice și sociale al ONU.
„A fost o perioadă tensionată pentru economia globală”, le-a declarat el reporterilor. „În luna ianuarie a acestui an, ne așteptam la doi ani de creștere stabilă – chiar dacă sub așteptări – și, de atunci, perspectivele s-au diminuat, însoțite de o volatilitate semnificativă pe diverse dimensiuni.”
Mukherjee a declarat că încetinirea afectează majoritatea țărilor și regiunilor, dar printre cele mai grav afectate sunt țările cele mai sărace și mai puțin dezvoltate, ale căror perspective de creștere au scăzut de la 4,6% la 4,1% din ianuarie.
„Acest lucru se traduce printr-o pierdere de miliarde în producția economică pentru cele mai defavorizate țări”, care găzduiesc peste jumătate din populația mondială care trăiește în sărăcie extremă, a spus el.
Conform raportului ONU, țările dezvoltate și în curs de dezvoltare ale lumii vor avea de asemenea de suferit.
Creșterea economică a Uniunii Europene în 2025 va stagna la 1%
Creșterea economică în Statele Unite este acum proiectată să scadă semnificativ, de la 2,8% anul trecut la 1,6% anul acesta, se arată în raport, menționând că se așteaptă ca taxela vamale mai mari și incertitudinea politică să afecteze investițiile private și consumul.
Conform raportului, creșterea Chinei ar trebui să încetinească la 4,6% în acest an, de la 5% în 2024, ca urmare a sentimentului scăzut al consumatorilor, a perturbărilor din companiile de producție orientate spre export și a provocărilor continue din sectorul imobiliar.
Potrivit raportului, se preconizează că în acest an creșterea economică a Uniunii Europene va rămâne la fel ca anul trecut – doar 1%, citând exporturile nete mai slabe și barierele comerciale mai ridicate. Creșterea economică a Regatului Unit, de 1,1% anul trecut, ar urma să scadă la 0,9%.
De asemenea, se preconizează că slăbirea comerțului, încetinirea investițiilor și scăderea prețurilor materiilor prime vor eroda creșterea în alte economii în curs de dezvoltare importante, inclusiv Brazilia, Mexic și Africa de Sud.
India va rămâne una dintre economiile mari cu cea mai rapidă creștere din lume, însă conform previziunilor ONU, creșterea sa ar trebui să scadă de la 7,1% în 2024 la 6,3% anul acesta.
Prognoza de creștere economică globală a ONU este mai mică decât cea a Fondului Monetar Internațional.
Pe o notă mai pozitivă, Mukherjee a spus că ONU se așteaptă ca negocierile bilaterale să ducă la taxe vamale mai mici, deși a spus că acestea nu vor reveni la nivelurile de dinainte de anunțul președintelui american Donald Trump din februarie.
Cu toate acestea, Mukherjee a spus că rezolvarea incertitudinilor ar ajuta persoanele fizice și companiile să avanseze cu procesul de luare de decizii economice și asta ar avea un impact pozitiv asupra economiei globale.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …