Răscolitul trecutului şi fobia patologică a Rusiei faţă de tot ce este românesc
Hoţeşte, Rusia a replicat că tezaurul României a fost întors încă în perioada URSS-ului şi nu este bine de răscolit trecutul în astfel de chestiuni sensibile. Declaraţia a venit din partea reprezentatului oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Aleksandr Lukaşevici. Este interesant cinismul cu care Rusia neagă crimele şi hoţiile pe care le-a săvârşit în trecut. Rusia ne recomandă să nu răscolim trecutul care nu-i convine. Chestiunea Basarabiei anexate, a deportărilor în masă, a foametei, a colectivizării forţate – toate ţin de domeniul trecutului şi nu trebuie răscolite. În orice caz, aşa susţin oficialii ruşi.
Pe de altă parte, atunci când vine vorba de chestiuni care ţin de interesul expansionist al Rusiei, cum ar fi victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, oficialii ruşi sunt gata să răscolească trecutul mult şi bine. An de an, ruşii glorifică victoria asupra fascismului, mărșăluiesc în parade pompoase, poartă stindarde și drapele cu simbolica sovietică şi bagă pe gât tuturor popoarelor cotropite de ea ideea eliberării.
Popoarele sunt atât de zombate de Kremlin, încât nu prea răscolesc trecutul adevărului istoric, ci doar papă din trecutul eliberării sovietice. Interesant este că Rusia sărbătoreşte an de an victoria asupra fascismului şi în acelaşi timp reprezintă una din cele mai mari spelunci de xenofobie din lume. Doar în Sankt Petersburg, Moscova şi Novgorod activează mai mult de o duzină de grupări de neofascişti, aşa-numiţii skinheads. Kremlinul, această hidră rusească cu două capete, a depășit orice limită a echivocului cinic: spune una şi face alta.
În același timp, presa rusă, într-o mare majoritate, este de mult angajată în lustruirea imaginii Kremlinului pe plan intern şi trâmbiţează despre nesimţirea Uniunii Europene, NATO şi a României, în special. Pe plan internațional însă, nimeni nu mai crede în brașoavele gogonate prezentate de mass-media rusească. Îmi reamintesc un reportaj de la Pervîi Canal, reportaj realizat în România în cele mai bune tradiţii ale propagandei sovietice. În material, Bucureștiul era prezentat doar prin prisma unui cartier țigănesc. Se crea impresia că întreg Bucureștiul este un oraş plin de gunoi, țigani, prostituate, aurolaci ş.a.m.d. În astfel de culori am putea face un reportaj din Butovo, de exemplu, cartier din Moscova, unde tinerii moscoviți încep să se alcoolizeze și să se drogheze de pe la 12-14 ani. Înseamnă oare asta că toată Moscova este plină de drogați şi alcoolici? Bineînțeles că nu, însă vă asigur că o jumătate din cei care vor privi un astfel de reportaj vor crede că acesta este adevărul. Aşa că imaginea hidoasă a României creată de media-lingăii Kremlinului este o bombă cu efect întârziat.
Ce să mai vorbim, antipatia Rusiei faţă de tot ce este românesc este atât de mare, încât recent Ministerul Afacerilor Externe s-a declarat împotriva faptului ca o nouă staţie de metro din Sankt Petersburg să fie numită după oraşul Bucureşti. E de domeniul fantasticului, dacă nu a infantilismului cronic. De când o structură atât de solidă precum este Ministerul Afacerilor Externe din Rusia se preocupă de denumirile staţiilor de metro? E de râsul găinilor, sau de plânsul curcanilor. Imaginaţi-vă că ministrul moldovean de Externe îi întruneşte pe toţi oficialii pentru a redenumi bulevardul Moscova din Chişinău! Eu nu pot să-mi imaginez aşa ceva, pentru că e ceva din domeniul prostiei absolute. Aşa că, atâta timp cât va exista Kremlinul, va exista şi românofobia cronică promovată de acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!