Răsturnare de situație la Viena. Negocierile „5+2” sunt în zădar: Transnistrienii sunt convinși că trebuie să mențină tempoul în care activează acum
Delegația transnistreană, condusă de așa-numitul ministru de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, s-a arătat mulțumită de acordurile la care au ajuns părțile, precizând, totodată, participanții la procesul de negocieri nu au timp de odihnă și trebuie să continue dialogul.
„Vrem să-i mulțumim Președinției actuale ale OSCE pentru decizia de a convoca ședința în formatul «5+2». Noi suntem de părerea că mai bine mai târziu, decât niciodată. Suntem mulțumiți că ședința s-a desfășurat într-un mod constructiv și pozitiv… Rezolvarea problemelor în comun este mult mai bine, decât conflictele și căutarea unor obstacole suplimentare”, a declarat el.
Reprezentantul transnistrean a precizat că odată ce părțile au semnat anumite acorduri, ei și-au asumat și anumite obligații pentru punerea acestora în practică.
„Așa cum specialiștii tehnici au ajuns la o înțelegere cum pot fi rezolvate anumite probleme, cele de comunicație, apostilarea diplomelor, școlile cu predarea ți limba latină, accesului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, înseamnă că noi trebuie să întreprindem măsurile necesare pentru punerea în practică a acestor documente. Consider că noi nu putem vorbi că am trecut o oarecare primă etapă după care trebuie să luăm o pauză. Noi desfășurăm o activitate sistemică pe alte domenii și avem o stare de spirit clară pentru a menține această dinamică și asupra altor aspecte. Părțile sunt pe deplin conștiente de toată responsabilitatea pentru deciziile luate și pentru rezultatele finale”, a mai adăugat Ignatiev.
În ceea ce privește numerele neutre pentru regiunea transnistreană, el a spus că speră ca această problemă să fie rezolvată în decurs de 2-3 luni.
„Design-ul neutral al documentelor și plăcuței de înmatriculare asupra cărui lucrează specialiștii încă nu este definitivat, însă nu văd în aceasta o mare problemă. Problema de bază constă în realizarea acestui mecanism fără ca transnistrenii să părăsească Transnistria, intrând pe teritoriul Moldovei și creând în acest sens bariere suplimentare de ordin administrativ, financiar ori de transport. Un alt moment important: Acest mecanism trebuie să se răsfrângă asupra tuturor locuitorilor Transnistriei. Fără elemente de discriminare. El trebuie să cuprindă cetățenii Transnistriei, Moldovei, Federației Ruse, Ucrainei șui altor state care locuiesc în Transnistria. La acest capitol există anumite dificultăți pentru că ține de necesitatea modificării legislației”, a precizat reprezentantul transnistrean.
Ignatiev a mai menționat că a ajuns cu Chișinăul la un numitor comun în ceea ce privește importanța rezolvării calitative a problemei, „și nu doar de încercat de identificat niște termeni pentru a raporta și a respira liniștit”.
„Dorim ca acest mecanism să lucreze în practic, ca acesta să nu creeze careva probleme sau greutăți. Pentru aceasta avem nevoie să continuăm activitatea sistemică la toate nivelele a procesului de negocieri”, a declarat el.
Acesta s-a referit și la alte probleme, precum este situația cu dosarele penale și libera circulație, precizând că speră ca un rezultat în acest sens să fie găsit în decurs de un an.
Totuși, în cadrul negocierilor au fost și situații mai puțin plăcute, relatează Ignatiev. El spune că a propus ca ședințele în formatul „5+2” să se desfășoare cu condiția în care toate părțile au ajuns la un consens. Potrivit lui, acestei inițiative s-a opus partea moldovenească care „are o poziție separată”.
„Orice decizie unilaterală care este luată în procesul de negocieri creează o situație negativă și dificultăți suplimentare ce generează apariția noilor probleme”, a precizat Ignatiev.
Rugat să comenteze declarația predecesorului său, Ninei Ștanski (Șevciuk), care a declarat zilele trecute că odată cu semnarea la data de 25 noiembrie a mai multor decizii protocolare la Bender, Transnistria a fost pusă în genunchi, Ignatiev a declarat că această întrebare trebuie adresată în primul rând autorului, pentru că nici el nu înțelege ce a vrut ea să spună prin acel anunț.
La rândul său, președintele Biroului Politicilor de Reintegrare, vicepremierul Gheorghe Bălan a vorbit despre importanța semnării celor patru decizii protocolare ce țin de asigurarea funcționării nestingherite a școlilor cu predare în grafia latină, situate în regiunea transnistreană; problema accesului la pământurile fermierilor aflate pe traseul Dubăsari-Tiraspol; apostilarea diplomelor de studii ale Universității din Tiraspol; restabilirea legăturii telefonice mobile și staționare între ambele maluri ale Nistrului.
„După mai mulți ani de stagnare în cadrul procesului de reglemntare să identificăm soluții viabile pentru problemle strigente cu care se confrunta populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Aici mă refer la restabilirea legăturii telefonice, care urmează a ficăcută între ambele maluri ale Nistrului. Ne referim la oferirea posibilității tinerilor din Transnistria să-și apostileze diplomele de studii și să beneficieze de programe europene de studii care le sunt oferite, ca și celorlalți tineri din R.M. Ne referim la problemele cu care se confruntau școlile cu predare în limba română, deasemenea au fost soluționate. Aici mă refer și la subiectul ce ține de chiria exagerată care era impusă anterior și alte taxe mari. Un alt subiect important este accesul agricultorilor din Dubăsari la pământurile lor. Sperăm câ în următoarele 60 de zile țăranii din acest raion să poată să utilizeze pe deplin loturile. Soluționare acestor subiecte vor schimba spre bine atmosfera din cadrul procesului de reglementare și va schimba spre bine viața locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului… Părțile continuă lucrul pe marginea acestui subiect. Aici trebuie să muncim la nivel de experți să găsim acele mecanisme pentru ca automobilele din stânga Nistrului să aibă acces în traficul rutier internațional, respectând normele internaționale. În acest sens, noi reprezentanții politici ale celor două maluri ale Prutului vom depune maxim efort ca acestă problemă să fie soluționată”, a spus vicepremierul.
El a adăugat că toate aceste reușite au fost posibile doar datorită voinței politice a autorităților moldovenești.
„Ne apropiem de cel mai important subiect din cadrul procesului de reglementare și anume crearea strategiei de reglementare transnistreană”, a spus Bălan.