CSI / Rusia

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Asasinarea recentă a unuia dintre liderii separatiştilor ar putea declanşa noi valuri de violenţă

Acest asasinat reprezintă o etapă în plus a centralizării puterii în teritoriile separatiste din zona minieră Donbas (estul Ucrainei).

Aleksei Mozgovoi controla cu o mână de fier marele oraş industrial Alcevsk. El reînfiinţase tribunalele populare care reinstituiseră pedeapsa cu moartea. În fruntea brigăzii sale militare ‘Fantoma’, el reprezenta o contrapondere serioasă aşa-numitului preşedinte al autoproclamatei ‘republici’ Lugansk, Igor Plotniţki. Acesta acuză forţele speciale ucrainene de atentat, dar mulţi îl suspectează că el ar fi cel care îşi face să dispară opozanţii.

Liderul militar Aleksandr Biednov, alias Batman, îşi pierduse viaţa în această iarnă de asemenea într-o ambuscadă. Moartea sa a unificat ceva mai mult republica autoproclamată şi forţele sale armate. Uciderea acestuia a fost urmată de declanşarea unor ofensive susţinute, în special în zona Debalţevo (regiunea Doneţk), oraş de importanţă strategică pentru controlul zonei din estul Ucrainei.

Dispariţia lui Aleksei Mozgovoi ar putea antrena aceleaşi consecinţe, estimează unii comentatori pentru RFI. Luptele nu au încetat niciodată în Donbas, unde este denunţată o concentrare militară sporită. Cea mai mare uzină de cocs din Ucraina, situată pe linia frontului, tocmai şi-a încetat activitatea din cauza bombardamentelor intensive. Între omoruri şi încăierări cotidiene, în Donbas pare să se plutească din nou în aer ameninţarea războiului.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *