ExterneRăzboi

Război în Ucraina, ziua 141. Rușii au încercat să lovească Insula Șerpilor. Mai multe elicoptere KA-52 au atacat regiunea Hersonului de trei ori

Război în Ucraina, ziua 141. Negocierile desfăşurate la Istanbul între Ucraina şi Rusia pentru deblocarea cerealelor blocate pe pământ ucrainean sunt „o rază de speranţă”, afirmă secretarul general al ONU. Dar, secretarul de stat american Antony Blinken acuză Moscova că a strămutat cu forţa 1,6 milioane de ucraineni în Rusia. În același timp, Uniunea Europeaanunță că îşi menţine poziţia de a nu recunoaşte noile paşapoarte ruseşti emise pentru cetăţenii ucraineni. Miercuri, Ucraina a rupt miercuri relaţiile diplomatice cu Coreea de Nord, după ce regimul de la Phenian a anunțat recunoașterea celor două republici separatiste Doneţk şi Lugansk.

Rușii au încercat să lovească Insula Șerpilor

ACTUALIZARE 12:14 O pereche de avioane de luptă rusești SU-27 au încercat să bombardeze Insula Șerpilor, potrivit Comandamentului Operațional din Ucraina de Sud, scrie CNN.

„Bombele au căzut în mare, lângă insulă”, a declarat Comandamentul Operațional, care nu a dat mai multe detalii.

Insula, situată în Marea Neagră, în largul coastei de sud a Ucrainei, este considerată ca fiind importantă din punct de vedere strategic pentru război dar și pentru tranzitul navelor care transportă cereale ucrainene.

De asemenea, au fost lansate lovituri aeriene repetate pe insulă de la plecarea rușilor, pe 2 și 7 iulie. Joi, mai multe elicoptere KA-52 au atacat regiunea de sud a Hersonului de trei ori, fără victime, a mai declarat Comandamentul Operațional.

Totodată, el a adăugat că Marina rusă și-a regrupat rândurile, spunând că are trei nave cu rachete și două submarine pe mare care „reprezintă o amenințare pentru întregul teritoriu al Ucrainei”.

Turcia anunță că Ucraina, Rusia și ONU au ajuns la o înțelegere privind reluarea exporturilor de grâne pe Marea Neagră

ACTUALIZARE 12:10 Turcia a anunțat că Rusia și Ucraina au ajuns la o înțelegere în negocierile despre reluarea exporturilor de grâne ucrainene prin Marea Neagră blocate de invazia rusă, scrie The Guardian.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a spus miercuri că acordul final va fi semnat săptămâna viitoare când părțile implicate se vor întâlni din nou. Înțelegerea presupune înființarea unor puncte de control comune pentru verificarea transporturilor de cereale în porturi, în timp ce Turcia se va ocupa de garantarea siguranței rutelor de export pe Marea Neagră.

Turcia va înființa și un centru de coordonare împreună cu Ucraina, Rusia și ONU pentru asigurarea exporturilor de grâne, a anunțat Akar.

„Torturați cu ace înfipte în răni”. Povestea luptătorului Tork, rănit grav la Azovstal, capturat de ruși, întors acum la iubita sa

ACTUALIZARE 08:20 Un soldat al regimentului Azov, cunoscut cu numele de Tork, este unul dintre apărătorii ucraineni ai Mariupolului care la sfârșitul lunii iunie, în urma schimbului de prizonieri, a reușit să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina. Acesta a povestit torturile la care a fost supus de ruși, dar și momentul în care a fost grav rănit în timpul bombardamentelor din Mariupiol.

Tork s-a alăturat regimentului Azov în urmă cu patru ani și a luptat pentru apărarea orașului-port Mariupol.

În luna aprilie, el a ajuns grav rănit la uzina Azovstal din cealaltă parte a orașului. Tork, împreună cu alți luptători, încercau să traverseze orașul asediat de ruși către combinatul siderurgic, însă în momentul în care treceau peste un pod au fost surprinși de un bombardament.

Soldatul povestește cum vehiculul lor a fost lovit și a căzut în apă. Acesta a reușit să supraviețuiască și a înotat sub pod, unde s-a ascuns o vreme alături de alți doi soldați. Rușii au bombardat podul timp de aproximativ 3 ore. Oamenii lui Tork au fost uciși de lunetiștii ruși, el fiind singurul supraviețuitor.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *