CSI / RusiaExterne

Războiul a reînceput în Nagorno-Karabah: Armenia afirmă că forțele ruse de menținere a păcii trebuie ”să oprească agresiunea” azeră

Ministerul Afacerilor Externe armean a afirmat marţi, 19 septembrie, că forţele ruse de menţine a păcii prezente în Nagorno-Karabah trebuie ”să oprească agresiunea” azeră, după ce Baku a declanşat o operaţiune militară în această enclavă disputată, informează Agerpres.

”Forţele de pace ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah trebuie să ia măsuri clare şi fără echivoc pentru a pune capăt agresiunii Azerbaidjanului”, a subliniat ministerul armean într-un comunicat.

Aceste forţe ruse de menţinere a păcii sunt desfăşurate în Nagorno-Karabah în cadrul unui armistiţiu negociat de Moscova, aliat tradiţional al Armeniei, pentru a pune capăt precedentului conflict din regiune, din anul 2020.

De asemenea, la rândul său, Rusia a afirmat marţi că a fost atenţionată doar ”cu câteva minute” înainte de începutul ”operaţiunilor antiteroriste” întreprinse de Azerbaidjan în Nagorno-Karabah.

”Circulă informaţii în media conform cărora partea azeră ar fi prevenit forţele ruse de menţinere a păcii ”în avans” (…). Aceasta nu corespunde realităţii. Informaţia a fost comunicată contingentului rus cu câteva minute înainte de începutul ostilităţilor”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Totodată, Azerbaidjanul a mai anunţat astăzi că forţele sale armate au lansat ceea ce a numit ”activităţi antiteroriste locale” în regiunea Nagorno-Karabah pentru a restabili ordinea constituţională prin dezarmarea şi forţarea retragerii formaţiunilor militare armene de acolo.

Nagorno-Karabah, recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, are o populaţie în majoritate covârşitoare de etnie armeană şi s-a desprins de sub controlul Baku la începutul anilor 1990 după un război. Azerbaidjanul a capturat din nou porţiuni de teritoriu în interiorul şi în jurul enclavei într-un război din 2020.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *