Pe fondul crizei din jurul importului de produse agricole ucrainene, ministrul polonez al afacerilor europene, Szymon Shynkowski vel Senk, a vorbit despre o posibilă scădere a sprijinului Poloniei pentru Ucraina, relatează PAP.
„Am dori să sprijinim în continuare Ucraina, dar – pentru ca acest lucru să fie posibil – trebuie să avem sprijinul poporului polonez în această chestiune. Prin urmare, dacă nu există sprijin din partea poporului polonez, ne va fi dificil să continuăm să sprijinim Ucraina așa cum am procedat până acum”, a spus Shinkovsky Vel Senk.
Totodată, în contextul conflictului privind embargoul cerealelor, ministrul a spus că guvernul polonez este „necruțător” în această chestiune, ținând cont de interesele fermierilor.
„Acțiunile Ucrainei nu ne impresionează… dar fac o anumită impresie asupra opiniei publice poloneze. Acest lucru se poate vedea din sondaje, din nivelul de sprijin public pentru asistență suplimentară pentru Ucraina. Și acest lucru dăunează însăși Ucrainei”, a adăugat Shinkovsky Vel Senk.
Răspunzând la întrebarea dacă problemele agrare vor deveni o monedă de schimb în timpul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, ministrul polonez a spus că Ucraina trebuie să îndeplinească condiții clar definite într-o serie de sectoare.
„Ucraina va trebui să îndeplinească toate condițiile, iar agricultura ucraineană poate avea, desigur, acces la piețele europene, dar nu în așa fel încât să amenințe fermierii polonezi”, a adăugat ministrul.
„Ar fi bine ca Ucraina să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea noastră şi să îşi amintească de faptul că suntem şi noi o ţară de tranzit către Ucraina”, a declarat și preşedintele Andrzej Duda reporterilor de la New York, după un discurs în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, potrivit Reuters
Comisia Europeană a decis să nu extindă restricțiile la importul de produse agricole din Ucraina pe teritoriul a cinci state UE. Cu toate acestea, guvernele din trei țări: Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că vor extinde unilateral interdicția de import a unui număr de produse alimentare din Ucraina.
Ucraina apelează la OMC
Ucraina a anunțat că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului din cauza restricțiilor unilaterale la importul de produse agricole ucrainene.
În timp ce Ucraina a făcut apel marţi la un „dialog constructiv”, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului a confirmat că Kievul a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial. Preşedintele Duda a declarat că, dacă Ucraina a depus plângerea, Polonia va explica situaţia în faţa tribunalului. El a subliniat că interdicţia priveşte importurile, dar nu şi tranzitul de cereale ucrainene.
„Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina şi care ar dori să vândă cereale cât mai repede posibil la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva acestui lucru”, a spus el. „Aş compara-o cu ceva asemănător cu o persoană care se îneacă… O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri … Îl poate îneca pur şi simplu pe cel care îl salvează”, a subliniat preşedintele polonez. Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a confirmat, pe de altă parte, că Kievul va impune restricţii de import – ca măsură de retorsiune – asupra anumitor categorii de bunuri din Polonia şi Ungaria, dacă acestea nu îşi vor ridica interdicţiile unilaterale.
Între timp, Ucraina desfăşoară o anchetă pentru a demonstra că interdicţiile unilaterale sunt discriminatorii, a spus el. Şmîhal a explicat că Kievul a propus Comisiei Europene şi ţărilor vecine un plan de control al exporturilor pentru patru grupe de produse agricole, pentru a preveni distorsionarea pieţei – un plan pe care l-a descris ca fiind un scenariu de compromis.
“Facem încă o dată apel la vecinii noştri să renunţe la restricţiile dăunătoare şi ilegale, la populismul politic şi să se angajeze pe calea dialogului constructiv, de pe urma căruia toată lumea va beneficia de fapt”, a spus el. Ucraina a aprobat introducerea licenţelor de export Semnalându-şi intenţia de a merge mai departe cu propunerea de compromis, marţi, guvernul ucrainean a aprobat introducerea licenţelor de export pentru o serie de produse agricole destinate exportului către cei cinci vecini ai Ucrainei din UE. „Guvernul Ucrainei a aprobat o nouă procedură pentru exportul anumitor tipuri de produse către anumite state membre ale UE”, a precizat Ministerul Agriculturii într-un comunicat.
„Aceasta stipulează că patru culturi – porumb, rapiţă, seminţe de floarea-soarelui, grâu, care sunt exportate în 5 ţări – trebuie să fie licenţiate de către Ministerul Economiei în acord cu Ministerul Agriculturi”, explică documentul. Ministerul a declarat că Kievul va conveni asupra listei şi volumului de produse cu ţările importatoare, care, la rândul lor, vor stabili dacă sunt pregătite să accepte aceste bunuri, în ce volume şi în ce termen.
„Doar atunci vom emite permise pentru companiile noastre de a exporta anumite produse. Ucraina îşi controlează exporturile şi le coordonează cu ţările destinatare”, a adăugat acesta. Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a perturbat capacitatea Kievului de a exporta produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a dus la o creştere bruscă a livrărilor pe cale rutieră, feroviară şi pe barje prin cele cinci ţări vecine din Uniunea Europeană.
Fermierii din aceste ţări au declarat că aceste transporturi distorsionează pieţele locale, ceea ce a determinat UE să aprobe restricţii comerciale – permiţând totuşi tranzitul – până la 15 septembrie. Luni, ministrul spaniol al agriculturii, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat că interdicţiile par ilegale, în timp ce omologul său francez a afirmat că acestea pun sub semnul întrebării solidaritatea europeană.
Sursa: Ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Pt cine nu intelege, partidul aflat la conducere in Polonia are anul viitor alegeri si nu vrea sa piarda guvernarea infuriindu-i pe fermierii polonezi. Spre deosebire, in Romania, partidul PSD nu poate proceda la fel ca polonezii din urmatoarele motive: ajutorul in apararea RM de catre americani se plateste in sprijinul pt ucraineeni, plus se plateste catre UE datorita sprijinului financiar dat de Germania si Franta pt integrarea (unirea) RM in UE. Din aceste motive Romania nu poate spune NU, in timp ce Polonia, avand alegeri, poate.
Nu știu dacă analizezi corect. E doar o părere personală. RM în UE nu cred că se întâmplă, sau oricum nu se întâmplă prea curând, exclus 2030. Cu transnistria atârnată de picior ca o ghiulea, cu uta găgăuță, nu prea văd lucrurile clar pentru RâMa. Plus că nici pas-ul nu se simte prea bine. Ăstora le pute tare să iasă din csi, tot denunță câte un articol, două din când în când, dar cum vezi RâMa și în UE și în csi??? Crezi că multpreacurvia maldaivănescî va avea câștig de cauză???