Războiul din Ucraina produce scene greu de închipuit: “Câinii mâncau cadavre” (VIDEO)
Înţelegerile de la Minsk, prin care s-a ajuns la armistiţii în septembrie şi la mijlocul lui februarie în estul Ucrainei, nu au oprit luptele aprige de la Debalţeve.
Oraşul, situat pe o cale ferată care asigură legătura între cele două oraşe-fiefuri separatiste Doneţk şi Lugansk, a fost timp de mai multe săptămâni epicentrul unor atacuri şi bombardamente între forţele naţionale şi cele rebele proruse.
Localitatea a fost capturată până la urmă de către insurgenţi, către sfârşitul lui februarie, după aproape două săptămâni de la intrarea în vigoare a armistiţiului.
"Am supravieţuit", a declarat Nadejda Ignatenco, o locuitoare din oraş. "Îmi este imposibil să descriu ce-am trăit. La început, când încă mă mai puteam ascunde în pivniţă, stăteam acolo şi tremuram de frică. Iar bombele continuau să cadă", a spus ea.
Debalţeve se află acum în ruină, după ce majoritatea caselor a fost distrusă de bombardamente. Sute de oameni stau la coadă la un magazin rămas în picioare, unde li se dă o pâine de persoană.
Un spital s-a redeschis de o săptămână, dar nu are apă sau încălzire centrală. Pacienţii sunt în special bătrâni, care au făcut mai ales bronşite din cauză că s-au refugiat în frig şi umezeală.
Însă mulţi civili nu au supravieţuit luptelor crâncene.
Oraşul avea înainte de război aproximativ 25.000 de locuitori. În prezent, în localitate s-ar mai afla între 5.000 şi 8.000 de oameni.
Lupta pentru Debalţeve este unul dintre cele mai negre capitole ale războiului din estul Ucrainei, soldat cu peste 6.000 de morţi.
Iar în timp ce lucrurile par că s-au mai calmat în ultima periadă, un luptător rebel, cunoscut doar ca "Cernîi" (Negru), sugerează că situaţia nu va rămâne aşa pentru mult timp.
"Este deja al treilea armistiţiu pentru mine", a declarat el. "Iar toate se termină la fel: consolidarea poziţiilor şi acumularea forţelor".
sursa: gandul.info
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!