Actualitate

Reacția lui Stoltenberg, după ce rachetele rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova

Prezenţa militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia şi în alte state din zona estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţi pentru a susţine Ucraina, a declarat luni, 13 februarie, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite HotNews.

În cadrul unei conferințe de presă, fiind întrebat dacă vede incidentul de vineri când rachete ruseşti au intrat în spaţiul aerian al Republicii Moldova şi s-au apropiat de spaţiul aerian al României drept un avertisment din partea Rusiei şi dacă există vreo ameninţare pentru rutele de aprovizionare prin care ţările NATO livrează sprijin militar Ucrainei, Stoltenberg a declarat că „războaiele sunt periculoase” şi că de aceea este atât de important ca NATO să dea dovadă de vigilenţă pentru a preveni orice escaladare.

„Războaiele sunt periculoase şi pentru că incidentele şi accidentele se pot întâmpla… De aceea suntem atât de vigilenţi la NATO pentru a preveni orice escaladare dincolo de Ucraina”, a declarat șeful NATO în conferinţa de presă.

De asemenea, el a mai adăugat că acesta este unul dintre motivele pentru care NATO şi-a mărit prezenţa militară în partea estică a Alianţei şi în regiunea Mării Negre încă din toamna lui 2021, înainte de invazia rusă din Ucraina, cu capabilităţi aeriene, navale şi terestre.

„Am făcut acest lucru în parte pentru a monitoriza, a proteja, a ne sigura că nu va fi escaladare dincolo de Ucraina şi pentru a putea gestiona incidente sau accidente care ar putea apărea când avem un război la scară întreagă în vecinătatea noastră în Ucraina. Dar bineînţeles că această prezenţă militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia, în alte ţări din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţii NATO pentru a susţine Ucraina. Şi asta face să fie şi mai importantă creşterea prezenţei noastre în partea estică a Alianţei. NATO nu este parte a conflictului dar susţinem Ucraina, dreptul Ucrainei la autoapărare, este un drept prevăzut în carta ONU şi avem dreptul să susţinem Ucraina”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Vă amintim că vineri dimineața, 10 februarie, ministerul Apărării a confirmat că o rachetă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *