Politică

Reacția ministrului român de Externe la decretul lui Șevciuk

Ceea ce este însă esențial, în opinia șefului diplomației române, este faptul că Republica Moldova este un stat independent, ale cărui probleme trebuie soluționate pornindu-se la necesitatea prezervării integrității și suveranității sale teritoriale.

„Cred că acest lucru este cel mai important şi repet, este vorba de o abordare care este însuşită, inclusiv de actorii la care m-am referit (Rusia, Ucraina, OSCE, UE și SUA – n.r.), în formatul 5+2”, a subliniat Lazăr Comănescu.

De asemenea, un anumit rol ar putea să-l fi jucat interesul crescând pe care comunitatea de afaceri din Transnistria îl manifestă pentru oportunitățile pe care le oferă Acordul de Asociere și Liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, consideră ministrul român de Externe.

Lazăr Comănescu s-a referit și la rolul României în procesul de reglementare transnistreană, declarând că Bucureștiul este recunoscut în momentul de față „ca un actor important, care este consultat cu privire la modul în care trebuie să evolueze relațiile dintre Uniunea Europeană, comunitatea euro-atlantică și Republica Moldova”.

Amintim că liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la sută dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă. Decretul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene la cea rusească.

Sursa: radiochisinau.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *