Ultima oră

Reacții controversate la campania lansată de TIMPUL „Vorbesc românește, sunt, deci, român”

Campania lansată de TIMPUL „Vorbesc românește, sunt, deci, român”, precum era și de așteptat, a provocat reacții diferite. Unii susțin fără rezerve campania, alții consideră că sloganul trebuie „adaptat” la psihologia moldovenilor care nu se identifică încă drept români. Noi ne-am exprimat poziția în această privință în materialul "Moldovenii sunt români și punctum. CAPCANELE recensământului".

În continuarea vă prezentăm alte reacții la campania noastră.

“IDEE BUNĂ, REALIZARE PROASTĂ – CAMPANIA CELOR DE LA TIMPUL”, scrie bloggerul Constantin Codreanu (inconstantin.ro). Cităm în continuare: „Oamenii de la publicația Timpul au avut o idee bună, cea de sensibilizare a cetățenilor moldoveni în vederea unei declarații conforme cu adevărul la recensământ – statutul de reprezentanți a etniei române.

Este, într-un fel, reluarea unui mai vechi slogan Moldoveni, deci români!. (…)

Revenind la Campania celor de la Timpul – avem o elementară problemă de logică, raționamentul fiind construit total anapoda – “vorbesc românește, sunt, deci, român!”. Americanul vorbește engleza, dar nu e englez, canadianul vorbește franceza, dar nu e francez etc. Repet, inițiativa e lăudabilă, păcat că nu e realizată cum trebuie.

Partea și mai proastă e că cei de la Timpul au fost copiați de alți cetățeni bine-intenționați care au creat evenimente pe Facebook, au trimis e-mail-uri, dar, din păcate, au repetat același slogan ilogic.

Nu avem nevoie de niciun fel de “deci” aici. Lucrurile sunt extrem de simple – Sunt român, vorbesc românește și punctum, cum ar zici bădia Mihai. Adică, mult mai potrivită ar fi o imagine de aceste gen:

În acest scop, am creat acum și un eveniment pe Facebook pentru a promova singurul adevăr posibil pe care îl repet – Suntem români, vorbim românește!

Astea fiind spus, recensământ plăcut, dragi români basarabeni! Să mai îngropăm și aici aproape 100 de milioane de lei dacă tot avem de unde, nu„?

Despre legătura dintre limba maternă și etnie

TIMPUL reamintește pe această cale că anul 2004 nu mai puțin de 481 000 de cetățeni au declarat că vorbesc românește deși doar în jur de 73 000 de cetățeni s-au “declarat” români, deci în jur de 408 000 de cetățeni s-au declarat “moldoveni care vorbesc limba maternă româna”.

Numărul ridicol de doar 2 % “români” a fost mai mic decât ce de 2,2% “români” din regiunea transnistreană. De aici tragem o singură concluzie: dacă spun că vorbesc românește, dar se numesc moldoveni, sunt, deci români!

Un alt punct de vedere despre Campania TIMPULUI este exprimat de Iacob Cazacu-Istrati din Toronto Cităm: „Am citit articolul lui Ion Macovei “Recensământ 2014: Naţionalitate sau etnie? Răspund foştii demnitari de stat”şi am rămas uimit. Ziarul Timpul scrie una şi…citim alta.

Cui sunt adresate aceste întrebări? Lui Tarlev, Lupu, Dodon? Mâine lui Voronin?

1. Există diferenţă între noţiunile „naţionalitate” şi „etnie”?
2. Cum aţi răspunde la întrebarea din ancheta recensământului „De ce
etnie/naţionalitate sunteţi

Am avut intenția de a mă opri la acest subiect mai înainte și chiar cu mare satisfacție. Vreau să recunosc, că m-a atins niţel la inimă invidia pentru, că nu noi, FRP cu sediul în Canada am fost pionerii acestei binevenite companii VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN , dar ziarul Timpul, prietenul nostru. Bravo colaboratorilor în frunte cu D-nul Constantin Tănase. Noi, acei de peste ocean (o spun cu toată sinceritatea) când ne aşezăm să culegem informaţiile, ultimele ştiri din RM începem cu Literatura şi arta, Timpul şi Ziarul de Gardă, Cuvântul şi Vocea Basarabiei ş.a.(…)

Da, vobesc româneşte, deci, sunt român. Aşa este,aşa va fi! Şi sunt foarte bucuros de intervievaţii noştri care promovează această idee, acest adevăr ca Vitalia Pavlicenco, Preşedintele PNL, Ion Ungureanu,ex-ministru al Culturii şi Cultelor, Mircea Druc, ex-prim-ministru şi alte personalităţi ale statului nostru naţional. Pe dânşii, acei care sunt români adevăraţi trebuie intervievaţi, dar nu dondonei şi târlăi… Aţi încurcat scopul s-au subiectul, D-le Constantin Tanase? Pentru ce luaţi interviu la acei, care vorbesc o limbă străină şi sunt de naţionalitate şi etnie străină? Dacă Vasilii Tarlev e de etnie română, apoi eu mă declar mâine că sunt de etnie universală şi de naţionalitate astrală. Pot să-I dau dreptate D-lui Dumitru Diacov, care spune că dânsul este moldovean, dar vorbește româneşte. Sigur, dacă e de naţionalitate rus şi locuieşte în Moldova, atunci este moldovean după locul geografic de trai şi vorbeşte limba română pentru, că o posedă, dar de naţionalitate nu poate fi moldovean, pentru,că aşa naţionalitate nu există în lume. Şi aici Timpul a dat iar în bară: de ce l-a anexat pe D-l Diacov în interviu, dacă nu e român? Aşa promovează Timpul Campania propusă VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

(…) Eu consider, că interviuri la această temă destul de serioasă, ce pot aduce o cotitură radicală în calea de mai departe a tuturor românilor este de a opri interviurile cu persoane de alte etnii/naţionalităţi din RM, chiar şi cu unii de etnie română, care se consider moldoveni. Respectaţi Denumirea şi scopul Campaniei Naționale VORBESC ROMÂNEȘTE, SUNT, DECI, ROMÂN!

PS. Salut, D-le Ion Macovei! N-aţi visat nimic rău astă noapte? Nu vă arde nici un obrăjor? Lasă-i, bre, în plata Domnului pe toţi acei moldoveni porecliţi, mai cu seamă pe acei din vârful piramidei. Priveşte câte personalităţi merită o deosebită atenţie din partea Dumitale şi a noastră a tuturor: tot personalul Academiei de Ştiinţe a RM, personalul didactic din instituţiile de orice nivel, scriitori şi…care sunt cu adevărat români”! Am încheiat citatul.

CÂTEVA PRICIZĂRI NECESARE

1. Ce fel de politică statală promovează PM?

După cum rezultă din cifrele de la recensământul din 2004, mulți români chiar și în acele vremuri potrivnice, au declarat ca limbă maternă “limba româna” deși 85% din cei care au declarat asta s-au auto-identificat cu “moldoveni” la capitolul etnie. Având în vedere recentele decizii ale CC ce vizează “legalizarea” limbii române și noua atmosferă socio-politică din țară, TIMPUL speră ca numărul celor care vor declara că limba maternă lor este cea română să fie cât mai mare, nu contează de ce “etnie” sunt aceștia.

Astfel, dacă vom avea un număr mare de moldoveni, ruși, ucraineni, bulgari, găgăuzi care vor declara că vorbesc de obicei limba română, înseamnă că statul RM, aplică politici statale corecte. Dacă însă vom avea ca și în 2004 un număr de 90% din ruși care declară că vorbesc de obicei limba rusă, înseamnă că statul nu s-a mișcat în direcția corectă.

2. Limba este punctul slab al “moldoveniștilor”

Un etnic “moldovean” din RM care va spune la recensământ că limbă lui maternă este limba română este tot “român” și are tot dreptul să se auto-identifica fie “moldovean,” fie “român”. Campania “Vorbesc românește, sunt, deci, român” nu este anti-moldovnească , ci PRO-REALITATE.

TIMPUL amintește că la final de numărătoare la capitolul etnie ne va interesa cât au împreuna “moldovenii” și “românii” față de alte etnii, nu în comparație între ele, așa cum ar reieși din poziția exprimată de dl. Cazacu mai sus.

3. Limba care ne unește!

Având în vedere cele de mai sus, numărul celor care vor alege “limba română” la recensământ va fi și de această dată în mare parte aleasă de cetățeni care se auto-identifica “etnici moldoveni”, deși, este evident că acele persoane care declară că vorbesc românește și sunt moldoveni sunt tot români.

4. Proverbiala încăpățânare

Se știe că întotdeauna românii-moldoveni au fost mai încăpățânați așa că va mai dura un pic până vor înțelege toți moldovenii că ei sunt români și că dacă se auto-identifică ca etnici români nu le este în niciun fel știrbit “moldovenismul”. Numărul celor care vor declara că vorbesc românește va reprezenta nucleul dur al românilor din RM, care aleg să-și numească limba română, nu moldovenească în ciuda tuturor eforturilor făcute de prietenii noștri.

(Vedeți aici poziția TIMPUL față de propunerea lui Nicolae Negru de a ne declara moldoveni/români)

5. Concluzii

Dacă majoritatea acceptă mai ușor că au ca limbă maternă limbă română (maternă pentru 90% din populația României, din care 4.2 moldoveni din Moldova de Vest) nu este logic să încercăm a-i convinge și pe cei mai “conservatori” că dacă au limba maternă IDENTICĂ cu românii, sunt și ei, deci, români. Timpul va rezolva și această problemă.

6. Analogii false (din ignoranță sau din rea voință)

– America este formată din coloniști europeni (germani, spanioli, olandezi, italieni, portughezi, englezi, irlandezi,scoțieni,s.a.m.d) care timp de 150 de ani cât a durat “expansiunea spre Marele VEST” au reușit să-și creeze o identitate (cultură) americană originală cu totul diferită de cea europeană. Identitatea "etnică" astăzi în America se “identifică” mai mult cu apartenența “rasială” – albi, afro-americani, hispanici, asiatici.

– în Quebec locuiesc 6,1 milioane de locuitori care au franceza ca limbă maternă. Cum poate fi echivalată relația vorbitori de franceză, cetățeni canadieni (formați din coloniști francofoni din toată lumea) cu vorbitori de franceză, cetățeni ai Franței, născuți acolo, deci având o altă cultură/identitate/istorie…? Deci, Americile (Canada, America, Brazilia, Argentina) sunt state ce au o cu totul altă istorie si deci o altă identitate si cultura decât cea a țării de origine a coloniștilor.

7. Limbi policentrice

O limbă ce are mai multe variante standardizate se numește o limbă “policentrică”. Următoarele limbi au mai multe variante standardizate în state diferite: germana, franceza, engleza, coreeana, sârbo-croata, suedeza, spaniola, portugheza, araba, olandeza, armeana sau chineza sunt și ele limbi policentrice. De cele mai multe ori, limbile policentrice sunt folosite mult peste clasicele hotare “politice”, iată de ce limba și identitatea etnică a vorbitorului nativ nu coincide.

ROMÂNA nu este o limbă policentrică iar moldoveneasca e doar un sub-dialect

Așadar, concluzia: românește= moldovenește, român = moldovean.

Deoarece nu există o limbă moldovenească diferită de cea română, toți cei care declară că vorbesc moldovenește declară că sunt români.

REDACȚIA TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *