Actualitate

Realitatea, obstacolele si revenirea la normalitate

R. Moldova nu are imprimat in profunzime ADN-ul unei natiuni civice integre si calitative, ceea ce face ineficient, neconstructiv si aproape imposibil cursul firesc al vietii istorice a comunitatii. Inexistenta natiunii civice moldovenesti a determinat instalarea si perpetuarea nu doar a crizei politice, dar si a unei crize morale de proportii. Acesta ar fi diagnosticul realitatilor care se contureaza tot mai insistent si care solicita interventia specialistilor in vederea unei remedieri de anvergura.

Cunoscand bine realitatile din RM, directorul Institutului de politica si drept statal din Rusia, V. Ivanov, intr-un moment de sinceritate excesiva („Izvestia”, 3 august 2009), a declarat ca discordia, instabilitatea si saracia din Basarabia convin de minune Rusiei („nam skoree na ruku”). Aceasta declaratie, de o impertinenta iesita din comun, a trezit atat nedumerirea „velicorusilor moderati” (acum toti vor sti ca Rusiei ii convine mentinerea dezordinii in RM”), cat si dezaprobarea rusilor onesti, cetateni ai RM (nici macar nu doresc sa ascunda ca Rusia e interesata sa nu admita miscarea RM spre normalitate si bunastare. Aceeasi politica stalinista de a impune popoarele mici sa se balaceasca in mocirla puturoasa, numita sfera intereselor rusesti). Citatele sunt de pe forumul publicatiei „Izvestia” din 3 august 2009…

Expertul Ivanov face aceste afirmatii in cunostinta de cauza, mai ales ca Rusia a pus si pune mereu umarul la permanentizarea instabilitatii in RM, provocand-o si intretinand-o prin intermediul PCRM. Desi, de facto, PCRM se pronunta pentru „ireversibilitatea statalitatii moldovenesti”, de jure, in calitatea lui de membru al Uniunii Partidelor Comuniste-PCUS, care-si propune sa refaca fostul imperiu sovietic, doreste si lucreaza insistent pentru lichidarea statalitatii moldovenesti. Pentru a realiza acest obiectiv care, de fapt, cade sub incidenta penala, comunistii moldoveni recurg la serviciile celor doua componente – xenofilii si xenofobii. Xenofililor rataciti li se serveste insistent legenda despre pericolul romanesc si globalizare, iar xenofilii profitori sunt rasplatiti cu posturi si salarii grase pentru promovarea neadevarului si loialitatea fata de interesele rusesti. Insa detasamentul de soc al comunistilor il formeaza xenofobii, care insumeaza partea agresiva a cetatenilor de extractie rusa si care, desi constienti de nocivitatea detinerii puterii de catre PCRM, au votat comunistii („hotea Voronin bezgramotnii, ujas…, russkoiazicinie Moldovi golosovali za kommunistov” – acelasi forum „Izvestia”).

Iesirile rasistilor-xenofobi – ma refer la inscriptiile „moarte jidanilor”, „moarte romanilor”, „Rusia si Moldova – frati slavi” -, agresarea autohtonilor care s-au facut remarcate in toti cei opt ani de guvernare comunista demonstreaza ca PCRM, prin dezinformare, mentinerea rusei pe pozitie de limba de comunicare (in toate tarile aceasta functie revine limbii oficiale), cultivarea, stimularea si nepedepsirea urii fata de tot ce e romanesc (adica fata de populatia autohtona) se opune formarii natiunii civice moldovenesti si lucreaza intru lichidarea specificului etno-identitar al statului RM. Guvernantii comunisti nu au condamnat niciodata manifestarile rasisto-xenofobe. Mai mult, ei nu califica drept crima chemarile la exterminare fizica a evreilor si a autohtonilor, ci ca niste „actiuni emotionale” (presedintele Societatii Ruse din Balti, consilierul municipal comunist P. Buceatki).

Pentru a opri „marsul triumfal” al RM spre nicaieri, factorii de decizie urmeaza sa demareze procesul de revenire la normalitate. Deoarece natiunea civica se poate constitui doar in baza limbii, istoriei si a culturii autohtonilor majoritari, revenirea la normalitate e posibila doar daca: 1. limba de stat functioneaza nestingherit in toate domeniile, fiind singura limba de comunicare pe teritoriul RM, 2. instruirea in scoala superioara se face (ca in toate tarile, multe din care sunt mult mai polietnice decat RM) doar in limba de stat, 3. in scoli se studiaza istoria adevarata, populatia fiind informata corect despre originea etnica a bastinasilor si despre rolul distructiv al Rusiei in destinul basarabenilor, 4. tuturor cetatenilor, indiferent de nationalitate, li se cultiva adevaratul patriotism, adica stima si mandria pentru limba, cultura, traditiile si specificul acestui spatiu geo-spiritual.
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *