Recean le-a promis fermierilor revizuirea modalității de acordare a subvențiilor în agricultură, astfel încât să fie avantajați producătorii mici și mijlocii
Guvernul intenționează să revizuiască modalitatea de acordare a subvențiilor în agricultură, astfel încât să fie avantajați producătorii mici și mijlocii. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul Adunării Generale a Asociației „Forța Fermierilor”. Evenimentul a întrunit conducerea Asociației, membri ai Guvernului și Legislativului, agricultori și fermieri din Republica Moldova, scrie Ziarul Național.
De asemenea, Dorin Recean a menționat că Guvernul va dezvolta ramura agricolă, în pas cu măsurile de creștere economică și investițională, de planificare a dezvoltării regionale și sporire a productivității muncii în toate domeniile.
Potrivit premierului, accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va contribui la deblocarea fondurilor adiționale destinate inclusiv susținerii producătorilor și exportatorilor agricoli.
„Agricultura este mai mult decât o afacere, face parte din cultura noastră socială. Odată cu schimbările climatice, agricultura este supusă mai multor riscuri, de aceea este necesar să creștem productivitatea agricolă și să contribuim la sporirea accesibilității fondurilor investiționale în agricultură. Vom rezolva problemele pas cu pas, vom insista ca subvențiile să fie alocate pentru creșterea productivității, iar accelerarea procesului de integrare în UE ne va oferi posibilitatea să accesăm mai multe fonduri și investiții în domeniul agricol”, a declarat Recean.
Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a reiterat necesitatea de intervenție rapidă a Executivului pentru adoptarea unor măsuri adiționale de susținere a ramurii agricole.
„În nouă luni de activitate, am reușit să contribuim la adoptarea Legii cu privire la rambursarea TVA și a proiectului privind subvenționarea în agricultură și mediul rural. Ne dorim o ramură agricolă europeană și ne bazăm pe susținerea Guvernului în atingerea acestui obiectiv”, a menționat Alexandru Slusari.
Printre principalele revendicări ale Asociației au fost menționate majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii până la cel puțin trei miliarde de ei, prioritizarea subvenționării fermierilor mici și mijlocii, deblocarea fondurilor europene pentru compensarea pierderilor agricultorilor și ajutor în formă de motorină.