Recensământ: 17,4% din locuințele din R.Moldova sunt PĂRĂSITE

Astfel, 72% din locuinţele neocupate sunt destinate pentru vânzare sau închiriere, iar 28% sunt locuinţe de vacanţă. Gradul de ocupare a locuinţelor diferă în aspect teritorial, astfel că în 17 raioane ponderea locuinţelor ocupate este mai mică decât media pe ţară. Cea mai mică pondere a locuinţelor destinate spre vânzare şi închiriere a fost înregistrată în raioanele Criuleni, Glodeni şi Dubăsari – mai puţin de 50%.
În întovărăşirile pomilegumicole au fost colectate date despre 14 227 locuinţe. Deşi aceste locuinţe, conform statutului, sunt case de vacanţă, 24,5% din acestea erau ocupate la recensământ, cu o pondere mai ridicată în mediul urban decât cel rural.
Pentru 78,7% din locuinţele ocupate, bucătăria este cameră separată în locuinţă, în special în oraşe. În mediul rural, circa 16% din locuinţele ocupate dispun de bucătărie separată în afara locuinţei (sarai, căsoaie etc.).
În fiecare a doua locuinţă ocupată, drept sursă de energie pentru gătit este folosit gazul natural, 39,8% utilizează gaz lichefiat (butelie) şi 7,6% – lemn, cărbune, energie electrică. În oraşe, pentru 83,3% locuinţe ocupate sursa principală de energie pentru prepararea bucatelor este gazul natural, iar la sate predomină gazul lichefiat cu o pondere de 58,5%.
Pentru procesarea datelor recensământului a fost nevoie de aproape trei ani. În ajun, Comisia Naţională pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2014 () a aprobat rezultatele recensământului.
Comisia a discutat pregătirea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor şi a Recensământului General Agricol din runda 2020. În scopul iniţierii activităţilor de pregătire, Biroul Naţional de Statistică a format un grup de lucru intern, care şi-a propus pentru anul 2017 să identifice necesităţile pentru desfăşurarea următorului recensământ şi să elaboreze metodologia şi proiectul Planului de acţiuni pentru organizarea acestuia.