Politică

Recensământ 2014: Naționalitate sau etnie? O întrebare DIFICILĂ pentru deputați

CAMPANIE NAȚIONALĂ: Vorbesc românește, sunt, deci, român!

1. Există diferență între noțiunile „naționalitate” și „etnie”?

2. Cum ați răspunde la întrebarea din ancheta recensământului „De ce etnie/naționalitate sunteți”?


Valeriu Munteanu, deputat PL:
Vreau să spun că și noi am întrevăzut anumite probleme, nu doar la această rubrică, și, în cel mai scurt timp, o să facem demersurile noastre pentru a corecta. Desigur, și din acest punct de vedere, vreau să atrag atenția că este o capcană. Cu atât mai mult că suntem un stat care are problema identitară deschisă. Avem impresia, și asta e poziția noastră oficială, că organizatorii încearcă să continue politica lui Vladimir Voronin de sovietizare și de moldovenizare a populației din Republica Moldova. Pentru a evita aceste chestii, fracțiunea PL va face toate demersurile ca să reducem la minimum aceste riscuri.
Eu am fost, sunt și voi fi întotdeauna român. La noi nu există dubii la această întrebare.


Sergiu Sârbu, deputat PDM
În Republica Moldova, naționalitatea stă sub semnul egalității cu cetățenia, iar etnia înseamnă apartenența la un grup etnic, indiferent de cetățeni – moldovean, român, bulgar, rus, ucrainean etc. Este o chestie foarte sensibilă și delicată și la noi nimeni nu a venit cu niște reglementări clare și exprese, din simplu motiv că nu se va găsi un numitor comun. Nici eu nu am examinat întrebarea profund. Din alt punct de vedere, naționalitatea și etnia au același sens, iar cetățenia este cu totul altceva. Chiar și în politologie sunt termenii națiune civică și națiune etnică, aici putem face o teorie întreagă nu cred că vom da un răspuns clar.
Mă identific ca moldovean după naționalitate și etnie. Nu am probleme de identitate, alții însă ar putea avea.


Simion Grișciuc, deputat PLDM

La noi apare o contradicție asemănătoare cu problema cine a apărut la început, oul sau găina. Așa și cu naționalitatea și etnia. Naționalitatea spre exemplu la noi e fie moldovean, fie român, fiecare cum se identifică în parte. O definiție clară la subiectul acesta nu avem.
2. Dacă aș avea de răspuns la această întrebare, atunci aș alege naționalitatea, pentru că eu nu sunt membru la nicio etnie. Sunt român.


Tudor Deliu, deputat PLDM
Dacă pornim de la explicația din DEX este clar că acești doi termeni reflectă lucruri diferite. Nu pot să mă pronunț pentru că nu am văzut încă ancheta.
La această întrebare aș răspunde că-s român.


Iurie Muntean, deputat PCRM
Diferența eu o cunosc foarte bine, la fel ca și toți cei care au făcut cel puțin școala medie. Această întrebare poate crea mai multe confuzii pe parcursul recensământului. Este evident obiectivul pentru care se face acest lucru: ca prin confuzie și prin diferite forme de presiune să fie obținut rezultatul multașteptat pentru forțele care distrug statalitatea noastră. Este vorba de forțele care sunt prezent pe larg și în parlament și care neagă și distrug, de fapt, prezența și existența poporului moldovenesc, limbii moldovenești, națiunii civice moldovenești și, în final, a statalității moldovenești. E foarte simplu. Eu nu voi fi mirat dacă la sfârșitul recensământului am să aflu că în Moldova locuiesc 99,9% cetățeni care se consideră români, având în vedere ce face actuala guvernare în ultimii patru ani. Dar asta n-o să-i ajute.
Eu sunt de naționalitate moldovan și de etnie, tot – moldovan. În cazul meu etnia coincide cu naționalitatea. Eu fac parte din națiunea civică moldovenească și sunt de etnie moldovan, subliniez, nu moldovean, dar moldovan, așa ca pe timpul lui Ștefan cel Mare și înaintea lui.


Gheorghe Brașovschi, deputat PDM

E cam dificilă întrebarea. Mare diferență nu este între acești doi termeni. Naționalitatea desemnează o majoritate într-un stat, de exemplu cum suntem noi, moldovenii. Etnia, în schimb, desemnează o minoritate, cum ar fi ucraineni, romi etc.
Fără îndoială, sunt moldovean și nu neg că vorbesc și scriu în limba română.

Ion Hadârcă, deputat PLR
Între aceste noțiuni nu există diferențe.
Eu întotdeauna am promovat glotonimul „limba română” și etnonimul de „român”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *