Politică

Reforma justiției, doar pe hârtie. Experții dezmint reușitele invocate de Guvern

Reprezentanți ai societății civile susțin, însă, că unele dintre reformele realizate nu și-au atins scopul.

Din cele 489 de acțiuni prevăzute în strategie, 402 au fost realizate, adică în proporție de 82%. O parte din cele 87 de puncte restante sunt parțial realizate. Unele din ele sunt deja învechite, atele urmează a fi îndeplinite până la sfârșitul anului, a declarat în cadrul unor audieri parlamentare ministrul Vladimir Cebotari. El a menționat că cele mai multe restanțe țin de justiția penală.

”Restanța constă în aprobarea și intrarea în vigoare întârziată a legii cu privire la procuratură. Dar cunoaștem că se lucrează foarte intens pentru a fi aprobate acele regulamente care mai lipsesc”, a declarat Vladimir Cebotari.

Noua lege cu privire la procuratură, intrată în vigoare la 1 august a.c. comportă și anumite deficiențe, în special de ordin financiar, a menționat șeful procuraturii anticorupție, Viorel Morari.

”De exemplu unul din impedimente este lipsa bugetului Procuraturii anticorupție, deoarece va fi aprobat tocmai în 2017. Competența procuraturii anticorupție este disproporționată cu resursele alocate. Ofițerii vor fi detașați de la 1 ianuarie 2017, dar competența este de la 1 august 2016”, a declarat Viorel Morari.

Deficiențe există și în alte domenii, în pofida modificărilor legislative din ultimii ani, a menționat și expertul Vlad Gribincea. El s-a referit în mod special la funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii și la procedura de selectare și promovare a judecătorilor.

”În 2012 am adoptat legislația în care se menționează că numirile și promovările vor fi pe bază de merit. În practică asta nu se întâmplă. Avem un colegiu de selecție, un colegiu de evaluare care acordă un punctaj, care nu este luat în considerație de Consiliul Superior al Magistraturii”, a declarat Vlad Gribincea.

Vladimir Cebotari a declarat că în prezent este elaborat un proiect de lege menit să reglementeze aceste aspecte.  Strategia de reformă a sectorului justiției a fost adoptată de Parlament la 25 noiembrie 2011. 

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *