Reforma lui Usatâi: Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie riscă să dispară
Este părerea colectivului INN despre reorganizarea prin absorbție a acestei instituții și a Institutului de Cardiologie de către Spitalul Republican. Medicii de aici sunt gata să meargă la orice fel de proteste, pentru a împiedica lichidarea INN.
Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie a fost creat în 2006, printr-o Hotărâre de Guvern. Din 2000 până atunci a activat ca Centru Ştiinţifico-practic, instituit de asemenea printr-o hotărâre a executivului. Dar, la scurt timp după ce la începutul acestui an, ministrul Usatâi a abrogat cu de la sine putere hotărârea din 2000, INN riscă să fie iradiat din Registrul de stat, să rămână fără ştampilă, conturi bancare şi alte bunuri. „În fiece zi, venim la lucru, dar nu mai ştim ce ne aşteaptă”, susţine Iurie Melentiev, liderul sindical al Institutului.
„Cea mai mare prostie!”
Aşa este prevăzut în procesul de reorganizare a Spitalului Clinic Republican (SCR) prin absorbţia de către acesta a INN şi a Institutului de Cardiologie (IC), acţiune ce face parte din refoma în medicină iniţiată de Usatâi, dar care nedumereşte colectivul Instututului. „Am făcut proiectul INN, am strâns avizele de la ministere, am lansat o instituție de cercetare, care între timp s-a afirmat în plan național, devenind cunoscută şi în plan internațional. La un moment dat, însă, să ne trezim înghiţiţi de un spital. Așa ceva se întâmplă numai în Moldova”, ne spune profesorul Mihai Gavriliuc, şef al Catedrei de neurologie şi prorector la Universitatea de medicină. „Cineva vrea să arate că face reforme, dar face pseudo-reforme. Vrei, nu vrei, apare întrebarea: care sunt planurile dlui Usatâi după ce-i va expira mandatul de ministru?”, precizează Mihai Gavriliuc, făcând aluzie la posibila reîntoarcere a lui Usatâi la şefia SCR.
Alexandru Anghel, șef de secție la INN, consideră că aici prevalează interesele financiare. El se dă cu părerera că, după ce Japonia a oferit RM un grant de 80 mln. de euro pentru reformele în medicină, ministrul Usatâi vrea să profite de aceasta.
Neurochirurgul Eduard Eftodiev nu pricepe care e sensul reformei, dacă Institutul progresează din an în an şi este de părerea că INN s-ar putea alipi la altă structură de cercetare, dar nicidecum la un spital. „Când am venit aici, se făceau câte 300-400 de operații pe an, iar acum facem câte 1900. Am făcut reparaţii, primim cele mai bune instrumente din Europa şi implementăm noi tehnologii în tratament. Am putea fi lichidaţi doar din interesul cuiva de a concentra banii într-o singură mână”, afirmă Eftodiev. „E cea mai mare prostie! Noi şi IC avem 20 de profesori, SCP nu are niciunul. Ce-o să facem mai departe cu știința?”, se întreabă academicianul Diomid Gherman.
Nu se știe nici ce se va întâmpla cu sediile INN și IC după absorbție, deşi se presupune că acestea vor fi folosite în alte scopuri. „Despre asta nu se discută, chestiile astea nu se regăsesc în reformă”, susţine Viorel Soltan, fost viceministru al Sănătăţii.
O reformă extrem de grăbită
Medicii atrag atenţia şi la faptul că reorganizarea SCR are loc cu grave abateri. Dacă ordinul lui Usatâi din 1 martie 2012 cu privire la aprobarea Foii de parcurs privind accelerarea reformelor prevedea comasarea cu SCR și a Institutului Oncologic (IO), și al Centrului de Diagnosticare Medicală (CDM), ulterior la aceste două instituții s-a renunţat fără explicaţii. Mai mult, aşa cum Foaia de parcurs prevedea că instituţiile comasate vor avea un management comun, medicii au crezut că acestea vor fi contopite într-o nouă instituţie, directorul căreia va fi ales prin concurs. De aceea, la 21 decembrie 2012, când Usatâi a vizitat INN, anunţând că va avea loc o comasare prin absorbţie, colectivul instituţiei nu a fost de acord. „La solicitările noastre de a prezenta măcar un argument în favoarea intenţiilor sale, ministrul ne-a dat același răspuns, că totul va fi bine şi că el este pentru popor…”, susține Iurie Melentiev.
A doua zi, fără să ia în calcul părerea colectivului INN, Usatâi a emis Ordinul privind reorganizarea SCR, obligând INN şi IC să predea toate bunurile, în timp de şase zile (!), spitalului pe care l-a condus până a deveni ministru. Fireşte, nimeni n-ar fi reuşit să se conformeze atât de repede, ceea ce l-a făcut apoi pe Usatâi să-şi potolească graba şi să prelungească termenul până pe 31 ianuarie 2013…
Scrisoarea fără de răspuns…
Între timp, ministrul a emis scandalosul ordin prin care a anulat Hotărârea de Guvern din 2000 despre crearea Centrului Științifico-practic de Neurologie și Neurochirurgie. Şi aici, se pare, graba i-a jucat festa. „Din fugă, nu și-a dat seama că vrea să abroge nu această Hotărâre, dar pe cea din 2006 despre crearea Institutului”, consideră Mihai Gavriliuc. Ulterior, constatând frauda, vicepremierul Mihai Moldovanu l-a acuzat pe ministru de falsificare de acte. „Aici e vorba mai mult de un interes personal al dlui Usatâi, ci nu de o reformă veritabilă a sistemului spitalicesc. Fiind anterior director la SCR, el urmăreşte să absoarbă încă două instituţii, ca să creeze un hiper monstru. Noi, care reprezentăm Puterea, trebuie să asigurăm beneficiile reformei, însă guvernul nu intervine, căci premierul face parte din acelaşi partid ca şi Usatâi”, afirmă viceprim-ministrul.
INN a solicitat sprijin, printr-o scrisoare, de la guvern, parlament, minister şi alte instituţii. Deși au trecut 30 de zile, prevăzute de lege pentru a primi un răspuns, angajaţii INN au fost ignoraţi de toți. „Desigur că este o încălcare a legii. Premierul urma să redicționeze această scrisoare către mine, fiindcă eu coordonez domeniul social, dar nu a făcut-o”, ne spune Moldovanu.
La 31 ianuarie, INN a predat toate bunurile către SCR, cu mențiunea că a fost un act forțat și fără acordul colectivului. „Ne-am supus din cauza presiunilor permanente din partea ministrului față de medicii-șefi”, susţine Melentiev. Am încercat și noi să discutăm cu medicul-șef al INN, Ion Moldovanu, dar el ne-a spus de fiecare dată că este foarte ocupat. Iar Mihail Popovici, șeful de la Cardiologie, şi-a cerut scuze: „Ştiţi că fug cu limba scoasă, că am o întâlnire cu medicii? Nu pot vorbi, din păcate. Mă scuzaţi”.
Argumentul lui Usatâi a eşuat
Angajații INN își doresc să salveze Institutul cu orice preț. Unii dintre ei sunt gata să picheteze clădirea ministerului sau să intre în grevă. Ei ne spun că, la început, Usatâi declara că prin această reformă se vor economisi bani, fiind reduse dublările de servicii. „Este un argument care nu mai sună. INN nu are nici în clin, nici în mânecă cu aceasta, fiindcă serviciile noastre nu se repetă. Să-şi fi dorit acest lucru, el ar fi comasat SCR, Institutul Oncologic şi Institutul de ftizio-pulmonologie, căci toate au secții de chirurgie toracică.”, susţine Mihai Gavriliuc.
Şi vicespicherul parlamentului, Liliana Palihovici, membră a Comisiei parlamentare sănătate, care are cea mai bună părere despre reforma în medicină, recunoaște că serviciile INN nu sunt dublate. „Un element important în cadrul reformei este să excludă dublarea serviciilor. Am constatat și eu că această situaţie nu se referă la INN și am insistat ca ministerul să aibă întâlniri adiționale cu cei de acolo, ca să clarifice situația”, susține vicespicherul. Întrebată despre ordinul ilegal al lui Usatâi, Palihovici ne-a sugerat să vorbim cu ministrul, deşi este de acord că „ordinul ministrului nu poate să anuleze o Hotărâre de Guvern”. Ea ne-a asigurat că nu va tolera acțiunile lui Andrei Usatâi, de va constata că acesta face reforma în interese proprii.
La 30 ianuarie 2012, Comisia parlamentară sănătate a solicitat premierului Filat să sisteze efectele ordinelor lui Usatâi în privința reorganizării SCR până la prezentarea Strategiei de reformare și reorganizare în domeniul sănătății în parlament.
Creditul de la Diagnostică
N-am reuşit să aflăm de ce ministrul a renunţat la absorbţia Institutului Oncologic şi a Centrului de Diagnosticare Medicală. Şi şefii acestor instituţii preferă să tacă, auzind despre reformă. Eugen Țurcanu, vicedirector al CDM, spune că nu ştie nimic, iar Victor Cernat, şeful de la IO ne-a sugerat: „Cred că, în afară de ministrul Sănătății, n-o să vă poată răspunde nimeni”. Din păcate, n-am putut să-i punem întrebări ministrului, fiindcă el nu ne-a răspuns la apeluri. Alte surse ne-au şoptit că Oncologia nu a fost sacrificată, din cauza unor presiuni politice, iar CDM – fiindcă are de rambursat niște credite, pe care ministrul n-a vrut să le treacă la SCR.
„Orice reformă, mai ales în ocrotirea sănătății, trebuie să aibă consens politic, fiindcă în acest domeniu este vorba de un capital deosebit de mare, care se investeşte în sănătatea populației. Reforma pe care dl Usatâi crede că o face este mai mult una de management și nu ţine de calitatea actului medical. Este ca şi cum premierul ar comasa două ministere și ar zice că a făcut o reformă. Mai mult, dacă se vrea un management mai bun, înseamnă că acum el este precar. Dacă e aşa, de ce medicii-şefi ai instituţiilor absorbite nu au fost avertizaţi?”, se întreabă juristul sindicatului „Sănătatea”, Igor Zubcu.
În ianuarie, CNA a deschis un dosar penal pe cazul punerii în gaj a peste 500 metri din cadrul SCR. Atunci, după ce şi-a dat acordul privind ipotecarea acestor spaţii, Usatîi a emis un ordin de reorganizare a instituţiei, ceea ce permite băncii, care a oferit banii, să intre în posesia spaţiului ipotecat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!