Reforme în învățământ: Școala cu patru absolvenți

Patru elevi: o fată și trei băieți, atâția absolvenți are anul acesta gimnaziul din satul Sirota, unde în prezent îşi fac studiile în total 52 de elevi, dintre care 27 în clasele primare. Fiecare al doilea copil din școală are unul sau ambii părinți plecați peste hotare. Aici cea mai numeroasă clasă are numai șapte elevi, în timp ce în clasa a V-a sunt doar trei. Aceasta în contextul în care școala, construcția căreia a demarat acum zece ani, este de dimensiuni impunătoare, are două blocuri a câte două etaje fiecare, și nu a fost dată decât parțial în exploatare. „Școala este proiectată cu sală de sport, sală de festivități, cantină, dar a rămas nefinisată pentru că nu erau finanţe. Au fost date în exploatare numai primul etaj, sălile de clasă, fără rețelele de canalizare ori apă. Iar holul îl folosim pe post de sală de festivități”, a explicat directoarea gimnaziului Sirota, Maria Tricolici.
Soarta școlii decisă în consiliul raional
Pentru că sunt din ce în ce mai puțini elevi, iar după introducerea noii formule de finanțare școala se confruntă cu un deficit bugetar, autoritățile raionale au propus reorganizarea ei într-o școală primară-grădiniță, iar copiii să fie transportați fie la gimnaziul din satul vecin, fie la liceul din orașul Orhei. La începutul lunii iunie va avea loc ședința consiliului raional unde autoritățile împreună cu părinții vor hotărî în care dintre cele două instituții își vor duce odraslele.
Directoarea povestește că, dintotdeauna au avut puțini elevi, și mereu au existat discuții despre închiderea școlii. „Cu toate acestea noi toţi am reacţionat negativ la această reformă. Cadrele didactice sunt împotrivă pentru că este legat de un loc de muncă şi în sat la noi nu mai este nicio instituţie unde să ne angajăm. Iar părinţii, pentru că nu ştiu prea multe despre reformă se pronunţă împotrivă”, spune Maria Tricolici. Potrivit ei, pentru că satul se află în vale, iar drumul până în sat este situat pe o pantă, iarna circulația este anevoioasă, tocmai din aceste considerente părinții se arată îngrijorați, dacă vor putea fi transportați copiii către școala de circumscripție. „Depinde de unitatea de transport pe care o vom avea”, a conchis directoarea.
E mai greu să faci lecţii cu patru copii
Mai mult, pentru că sunt și așa puțini elevi în clasă, atunci când unii lipsesc, profesorii fac lecții și doar cu un singur elev. Întrebată fiind, cum este să faci lecții cu numai 3-7 elevi, profesoara de limbă română și istorie, Eugenia Beiu, spune că practic fiecare elev este întrebat de zeci de ori la lecţie. „E mai greu să faci lecţii cu patru copii decât cu 20. Copiii noştri sunt cam slăbuţi şi chiar dacă răspund la lecţii de atâtea ori, dacă nu există concurenţă… Acolo unde contingentul de elevi este mai mare, copiii sunt mai dezvoltaţi”, consideră profesoara. Totuși, aceasta se bucură că toți elevii din gimnaziu care au ales să-și facă studiile mai departe, chiar dacă întâmpină greutăți din start, ulterior se integrează bine și termină cu brio liceul ori universitatea. „Pe de o parte înţelegem că nu avem toate condiţiile pentru un proces educaţional reuşit, avem deficit bugetar, dar pe de altă parte mă gândesc la satul care va rămâne pustiu după ce copiii vor merge în altă şcoală”, a mai adăugat Eugenia Beiu.
Grădinița își va redeschide ușile după 13 ani
Și elevii par nehotărâți în ceea ce privește schimbarea mediului de studii, iar unii spun că ar accepta să meargă în altă școală dacă ar avea condiții mai bune de studii. „Aici m-am născut, aici aş vrea să-mi termin studiile. E mai bine acasă. Dar aş merge în altă şcoală unde ar fi condiţii mai bune, sală sportivă, sală de informatică, pentru că aici nu avem aşa ceva. Lecţii de educaţie fizică nu facem deloc, iar la informatică învăţăm doar teorie din cărţi”, spune Cristina Petcu, o elevă din clasa a VIII-a. Totuși, tânăra mărturisește că are emoții și își face griji dacă se va înțelege cu colegii, după transferarea în altă școală, dat fiind faptul că acolo vor fi clasele mai numeroase.
După reorganizarea gimnaziului, autoritățile raionale planifică deschiderea unei grădinițe în incinta gimnaziului. „Încăperile ar putea fi adaptate pentru a deschide o grădiniță. În satul Sirota nu există grădiniță mai bine de 13 ani”, a menționat Eudochia Ștefârță, șefa Direcției învățământ din raionul Orhei.
Reforma structurală a demarat în raionul Orhei, anul trecut. Anterior, la inițiativa consiliului raional, au fost închise două școli cu 22 și, respectiv, 27 de elevi. Ulterior au fost reorganizate alte șase instituții, iar alte șase ar putea fi reorganizate anul curent. Totodată, în urma schimbării formulei de finanțare, 11 școli mici au înregistrat un deficit bugetar total de peste 1,2 mln. lei. În Moldova sunt peste 200 de şcoli mici, o parte dintre care ar putea fi reorganizate ori închise vara curentă.
Eudochia Ștefârță, șefa Direcției învățământ din raionul Orhei
Reforma a fost un pic dureroasă mai mult pentru profesori, cu toate că toți s-au convins de faptul că nu poți să întreții un edificiu de 640 de locuri cu 80 de copii. Și nu e aceeași calitate. În toate școlile mici se face instruire simultană. Vă dați seama cum este această instruire când același profesor predă simultan la clasa a II-a și a IV-a, ori dacă același profesor predă cinci discipline. Putem să vorbim în acest caz de calitate?