Externe

Reforme moldovenești pe bani europeni

Declarația aparține șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel. Potrivit oficialului, dacă în 2009 valoarea proiectelor finanțate de UE în țara noastră ajungea la 60 mln. euro, în 2012 acestea au ajuns la suma de 122 mln. euro. Totodată, în 2006, asistența financiară a UE pentru RM era de 25 mln. euro, ceea ce înseamnă de cinci ori mai puțin decât în prezent.
 
„Domeniile prioritare în care UE finanțează proiecte în R. Moldova vizează dezvoltarea economică a țării, crearea unui stat de drept prin asigurarea libertăților omului și democrației, domeniul sănătății, dar și eficienței energetice”, a remarcat ambasadorul UE la Chișinău.

Unul din proiecte în domeniul eficienței energetice este „Moldova Eco-Energetică”, care reprezintă cel mai mare concurs de premiere a inițiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile, organizat cu suportul Proiectului UE și PNUD „Energie și Biomasă”, al cărui buget a ajuns la 14,56 mln. euro pentru anii 2011-2014.

În ceea ce privește misiunea UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina, aceasta contribuie la consolidarea capacităților de gestionare a frontierei, oferind cele mai bune practici europene în domeniul combaterii criminalității. Ulterior, potrivit lui Dirk Schuebel, bugetul misiunii a ajuns la 21 mln. euro pentru perioada 2011-2013.

„R. Moldova are prea multe raioane”

Conform oficialului european, un alt domeniu de interes major ar fi reforma administrației publice, care include și administrarea regională, întrucât R. Moldova are mai mult de 30 de raioane și prea mulți președinți de raioane activează în interesele partidului politic din care fac parte.

„Nu criticăm pe nimeni, dorim doar îmbunătățirea și eficientizarea situației. Banii trebuie economisiți și investiți în domeniul social, deoarece nu sunteți o țară bogată”, a spus Dirk Schuebel.

Totodată, UE contribuie la abordarea efectelor negative ale migrației asupra minorilor și familiilor rămase în țară prin proiectul implementat de Ministerul Muncii al Italiei, în parteneriat cu Ministerul Muncii din R. Moldova și Organizația Internațională pentru Migrație, cu un buget de 1,5 mln. euro.

În încheiere, Dirk Schuebel a dat asigurări că există mecanisme de control foarte stricte a zecilor de proiecte de finanțare în R. Moldova. „Dacă nu sunt văzute rezultatele imediate ale proiectelor finanțate de UE, aceasta nu înseamnă că proiectele nu au dat roade. Dimpotrivă, sunt proiecte pe termen mediu sau lung, ale căror rezultate se vor vedea în timp. În orice caz, R. Moldova este pe calea cea bună odată cu implementarea acestor reforme”, a menționat Dirk Schuebel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *