Actualitate

Reforme rapide și voință politică pentru justiția din Moldova

Conform președintelui Tănase, sistemul judiciar a rămas sovietic, adică un instrument de protecție a puterii. Cu toate acestea, starea lucrurilor a devenit mai acută din 2009 atunci când poporul avea așteptări foarte mari. „Justiția înseamnă reguli egale de joc pentru toți, o competiție reală pe toate domeniile”, explică președintele Curții Constituționale. În locul unei reforme eficiente, în Moldova s-a recurs la o strategie veche de 5 ani de zile, iar pe parcursul implementării ei, s-a pierdut din esența ei.

Întrucât judecătorul e numit pentru întreaga viață, rezistența la schimbare este foarte mare. „Din această cauză, reforma justiției are această caracteristică, ea trebuie să fie rapidă, așa e în toată lumea” susține Alexandru Tănase. Președintele a oferit exemplul României, unde reforma s-a făcut în 2 luni de zile, după care a urmat dezvoltarea domeniului.

La fel de importantă este voința clasei politice. „Dacă nu ai o clasă politică care să vrea asta, nu poți obține nici un rezultat. Mutilăm legislația asta, dar nu obținem nimic”, afirmă președintele. Alexandru Tănase a făcut referire la Consiliul Superior al Magistraturii care a „ a fost fragmentat, iar numărul reprezentanților societății civile a fost redus”. „Trebuiau puși oameni cumsecade, nu trebuie să mutilăm legislația”, a conchis președintele Tănase.

timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *