Social

Reforme rele, dar bune: Fără infirmiere şi cantine în spitale

Potrivit Ministerului Sănătăţii, externalizarea infirmierelor – căci acesta e titlul procesului în cauză – este doar una dintre reformele a căror implementarea devine posibilă datorită prevederilor Legii cu privire la parteneriatul-public privat. Ea va conduce la economisirea unor surse importante de bani, ce ar putea fi utilizaţi la îmbunătăţirea calităţii şi accesibilităţii serviciilor medicale pentru pacienţi.

Deşi externalizarea unor servicii este o noutate pentru mai multe spitale din RM, acest proces e în plină desfăşurare la Spitalul Clinic Republican (SCR) din capitală. „Calculele noastre estimative arată că, prin externalizarea infirmierelor, am putea economisi circa 30% din banii alocaţi anual pentru serviciile de curăţenie – inclusiv salariu, echipament, soluţii şi prafuri de curăţat. Până acum, acest lucru ne costa circa şase milioane de lei”, ne-a spus directorul interimar al instituţiei, Sergiu Popa. Un alt beneficiu constă în faptul că de curăţenie se ocupă persoane specializate în domeniu, care sunt asigurate cu echipamente speciale, prafuri, soluţii dezinfectante necesare pentru a presta un serviciu calitativ”, adaugă directorul SCR care, totuşi, spune că e prea devreme să vorbim despre rezultate, reforma fiind abia la început: „Au trecut doar două zile de când a fost introdus noul sistem. Dar pe viitor este preconizată externalizarea serviciilor de hrană, de laborator şi imagistică…”.

Hrana „din afară”, mai bună şi mai ieftină

Ideea reformelor bazate pe externalizare este luată în calcul şi de alţi directori de spitale. Vasile Parasca, directorul Spitalului clinic municipal al Ministerului Sănătăţii, susţine ideea propusă de autoritatea în domeniu. „Din moment ce în RM a fost implementat serviciul de asigurare medicală a pacienţilor, aceştia sunt în drept să ceară de la noi condiţii mai bune de spitalizare şi de tratament. Ştim bine că bugetul acordat anual sistemului medical nu este suficient pentru a asigura condiţiile pe care pacienţii le merită. Noul serviciu este o modalitate de a utiliza corect resursele financiare de care dispunem”. Directorul spitalului susţine că anual, doar pentru salarizarea infirmierelor, sunt necesare aproape două milioane de lei. Cheltuielile, însă, sunt cu mult mai mari şi la cantina spitalului, care „înghite” bani pentru lumină, canalizare, apă, căldură, gazificare, salarizarea angajaţilor etc. 

„Acum, pentru hrana zilnică a unui pacient sunt alocaţi 25 de lei. Totodată, un studiu de fezabilitate recent ne arată că externalizarea serviciilor ne-ar permite să majorăm această cifră la 30-35 de lei”, spune Parasca. Potrivit studiilor realizate până acum, această metodă ar conduce la economisirea a câteva sute de mii de lei, bani ce vor putea fi investiţi în reparaţia spitalelor, în îmbunătăţirea condiţiilor de tratament şi, eventual, în majorarea salariilor personalului medical, adaugă Parasca. 

———
Fenomenul externalizării serviciilor a cunoscut o puternică dezvoltare în întreaga lume, datorită faptului că este văzut ca o modalitate de atingere a scopurilor strategice, de reducere a costurilor, de îmbunătăţire a satisfacerii aşteptărilor clienţilor şi de creştere a eficienţei şi eficacităţii la nivel de instituţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *