Regimul comunist sovietic în afara legii
O altă propunere vizează crearea unei comisii de experţi care să evalueze pagubele pe care le-a provocat regimul sovietic în perioada de ocupaţie. De asemenea, comisia mai propune: edificarea în centrul capitalei a unui Complex al „Memoriei” în numele victimelor regimului comunist sovietic, adoptarea legii lustraţiei, editarea unui manual al comunismului pentru clasele de liceu, crearea unui institut al comunismului care să preia toate arhivele fostului regim etc.
„În fiecare localitate trebuie să există câte o sală-muzeu în care să fie expuse listele cu oamenii care au avut de suferit de pe urma acestui regim. De asemenea, trebuie să fie instalate plăci comemorative acolo unde s-au produs asasinate în masă. Trebuie să recuperăm ceea ce s-a ascuns în toţi aceşti ani şi să le explicăm oamenilor, prin intermediu mass-media, aceste lucruri”, a declarat preşedintele comisiei Gheorghe Cojocaru.
Secretatul comisiei Mihai Taşcă a comunicat preşedintelui interimat că problema arhivelor este una stringentă pentru cercetare, dar şi pentru păstrarea lor. El a propus adunarea tuturor arhivelor într-o singură instituţie care să se ocupe de studierea regimului comunist totalitar. „Înainte de asta ele trebuie să treacă printr-un program special de revitalizare şi digitalizare. În starea în care sunt ele astăzi nu rezistă mai mult de zece ani”, a comunicat Taşcă.
„Comisia nu pretinde să formuleze adevărul absolut, dar acesta este adevărul rezultat din studiul documentelor de arhivă. Este greu să rezumi în câteva cuvinte toate ororile acestui regim. Este un început bun de distanţare de această perioadă sângeroasă”, a adăugat Gheorghe Cojocru.
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a afirmat că demult trebuia să existe un studiu al comunismului, din care cetăţenii să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în acest colţ de lume, „pentru că prea uşor am trecut peste crime împotriva umanităţii”. Cât priveşte legea lustraţiei, preşedintele interimar a spus că acum se lucrează la un proiect de lege în acest sens. Totodată, Ghimpu a mai afirmat că este esenţial ca toţi cetăţenii RM să aibă acces la arhive, unde să-şi studieze propriile dosare.
Studiul şi raportul analitic prezentat preşedintelui interimar conţin trei volume, în total o mie de pagini. „Am să studiez. Nu cred că am să reuşesc cap-coadă, după care, până la vacanţă, le voi propune spre aprobare parlamentului”, a conchis Ghimpu.