Politică

Regimul Dodon/Șor interzice aflarea în parcuri sau păduri și se institutie un regim special de muncă

În municipiile Chișinău și Bălți va fi interzisă circulația persoanelor în afara locuințelor între orele 23.00 și 5.00, începând cu data de 3 aprilie, conform unei decizii a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale.

Președintele Comisiei, premierul interimar Aureliu Ciocoi, a informat că se vor permite deplasările în interes profesional, deplasările pentru asistență medicală și pentru achiziționarea de medicamente.

S-a decis interzicerea aflării persoanelor în parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă. Toate persoanele vor fi obligate să poarte actele de identitate.

De asemenea, s-a decis și un regim special de muncă, astfel încât în birouri să fie atrași până la 30% din numărul de angajați.

De asemenea, s-a decis interzicerea ceremoniilor solemne de înregistrare a căsătoriilor și botezurilor.

Vor fi interzise manifestările în masă, dar și deconectarea de la utilități a consumatorilor și penalizarea pentru întârzieri la achitarea acestora.

Comisia a mai decis posibilitatea suspendării activității, pe perioada stării de urgență, a unităților economice care încalcă regulamentele sanitare, măsurile de sănătate publică și a căror activitate pune în pericol sănătatea publică.

Totodată, în localitățile unde incidența de îmbolnăviri depășește 100 de cazuri la 100.000 de cetățeni, învățământul școlar se va desfășura în regim online, dar grădinițele vor rămâne deschise.

Până la 30 mai a fost instituit un moratoriu asupra controalelor de stat planificate la întreprinderi, dar măsura nu se referă la controale pentru verificarea siguranței alimentelor.

Armata națională se va implica în misiuni de patrulare și asigurarea regimului special, cu personal și mijloace tehnică.

Aureliu Ciocoi a anunțat că la următoarea ședință vor fi decise mijloace financiare pentru mediul de afaceri și cetățenii care vor avea de suferit în urma restricțiilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *