Editorial

Relaţia Timofti – Filat: primele scântei?!

Nu putea deci face carieră nici enigma relaţiilor dintre premierul Filat şi preşedintele Timofti, care se mai află încă în zona speculaţiilor despre presupusa „lipsă de personalitate” a lui Timofti, din care cauză acesta a devenit „subordonatul lui Filat”.

Şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS) convocată marţi de către şeful statului a fost dedicată problemei corupţiei. Se pare că şedinţa a fost un sfârâiac, n-a adus nimic nou, în schimb a aruncat o rază de lumină asupra relaţiilor dintre cei doi. Am asistat, astfel, la primele scântei în relaţiile celor doi. Drept motiv pentru declanşarea lor a servit declaraţia lui Timofti despre aceea că lupta cu corupţia trebuie începută prin majorarea salariilor judecătorilor din sursele acordate de UE pentru reforma justiţiei.

Prima întrebare e dacă putea preşedintele Timofti să avanseze o asemenea soluţie, fără să fi avut acoperirea necesară din partea UE? Răspunsul a venit chiar din partea preşedintelui, care a declarat că subiectul în cauză a fost deja abordat cu reprezentanţii UE, inclusiv cu Şeful delegaţiei UE în RM, Dirk Schuebel, care a promis că UE este gata să accepte acest lucru. A doua întrebare e dacă premierul Filat a ştiut – până la şedinţa CSS! – de această întâlnire şi înţelegere între Dirk Schuebel şi preşedintele Timofti? Răspunsul pare a fi categoric negativ. Drept dovadă serveşte reacţia premierului care, imediat după încheierea şedinţei CSS, a declarat că „nu este sigur că salariile judecătorilor pot fi majorate din sursele financiare care vin din partea donatorilor”. Iritarea lui Filat demonstrează că Timofti nu l-a „consultat” şi a făcut-o „de capul lui”. Să însemne acest episod că preşedintele Timofti s-a „trezit” din somnul euforiei intrării în mandat şi e decis să devină un preşedinte-jucător? Este riscant să facem pronosticuri pe această temă, fiindcă nu cunoaştem încă multe „date ale problemei”, dar răspunsul va veni în curând, fiindcă, precum spuneam la început, la Chişinău enigmele politice au viaţă scurtă. Cu excepţia, bineînţeles, a celor legate de dispariţia şi apariţia deputatului Cubreacov, acum zece ani. Dar asta e o altfel de enigmă…

Nu e vorba de un început de război dintre cei doi: ori e o simplă rachetă de avertisment din partea lui Timofti, ori o „regretabilă”… neconcordanţă. Vom trăi şi vom vedea – enigmele la Chişinău nu fac carieră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *