Renat Usatîi, filantrop în R. Moldova, legat de MAFIA RUSĂ și consilier SECRET al ex-premierului Filat
Portalul rus crimerussia.ru îl descrie pe Renato Usatâi ca fiind un „celebru bancher, originar din Moldova, cu „moravuri” de atac raider, un mecenat grijuliu, patriot și pur și simplu un om bun din cadrul unei grupări criminale”. În articolul „O istorie despre fățărnicie: „fratele Solnțsevski” povestește despre ce l-ar motiva „să facă bine”, autorii pun accent pe faptul că din presa moldovenească reiese că „Usatâi strălucește de bunătate și nu se zgârcește să sponsorizeze evenimente culturale sau sociale cu banii lui „binemeritați”. Mai mult, autorii articolului își manifestă regretul față de faptul că, deși populația are acces la informații, ea refuză să creadă că „iubitul lor mecenat este un criminal”.
Nume legat de crime și scandaluri
Renato Usatâi este menționat frecvent în legătură cu întâmplarea lui Ion Druță, cunoscut sub numele de „Vanea Pisateli”, care nu era de găsit din 2009, anul condamnării sale la 20 de ani de închisoare. Infractorul era acuzat de uciderea la comandă a trei persoane din propria grupare criminală și a lui Vitalie Proca, un alt asasin din Moldova. Ultimul a fost reținut în februarie 2013, după ce procurorii au stabilit că acesta a participat la scandaloasa crimă care a ridicat în picioare toată Marea Britanie. Este vorba despre tentativa de omor a economistului rus Gherman Gorbunțov. Acesta a fost atacat cu pistolul, dar a supraviețuit „prin minune”.
Conform investigatorilor publicației „Rusia Criminală”, Vitalie Proca este reținut într-o închisoare din Moscova și așteaptă să fie extrădat în Moldova. Ei afirmă că actul criminal a fost comandat de „funcționarii unei din cele mai puternice grupări criminale din Rusia – „Solnțevscaia” – și a fost organizat de binecunoscutul bancher și mecenat din Moldova, Renato Usatâi”.
De la bancă la atentate
Se pare că în 2010 bancherul Gorbunțov a părăsit Rusia „din motive de siguranță” și s-a stabilit în Republica Moldova. Aici, acesta a cumpărat 80 la sută din acțiunile băncii moldovenești „Universalbank”. Peste un an, a apărut un nou coacționar, Renato Usatâi, directorul „Mep Group”. „Este un tip tânăr, dar foarte obraznic, în spatele lui stau oameni mari”, a declarat pentru portalul rus rumafia.com un businessman cunoscut cu Usatâi.
„Atunci între ei a apărut un conflict de interese, care a dus la judecăți crunte. Iar Gorbunțov declara de nenumărate ori că Usatâi este raiderul care i-a furat banca”, scrie „Rusia Criminală”. După ce acțiunile care aparțineau lui Gorbunțov au trecut în posesia companiei „MEP Limited” din Panama, în februarie 2012, Banca Națională a Moldovei a lichidat banca pe motiv de falimentare.
Conform portalului rus rumafia.com, Gorbunțov a fost acuzat de autoritățile din Moldova de organizarea atacului asupra lui Renato Usatâi, care este angajat la Căile Ferate Ruse din cauza căreia au apărut majoritatea problemelor bancherului. Investigatorii portalului rus scriu că, deși Gorbunțov a selectat executanți ai atacului asupra afaceristului, în septembrie 2011, el a fost cel care a căzut sub focul armei și a fugit în Anglia. Presa din Moldova mai scrie că cel care ar fi trebuit să-l asasineze pe Usatâi este Ion Stratulat, ofițer de poliție, care a fost omorât, la rândul lui, în toamna anului trecut de Ion Șoltoianu, sportiv de performanță. Dacă ultimul nu ar fi tras în ofițer la 19 septembrie 2011, victima ar fi devenit în scurt timp afaceristul moldovean.
Cine este și ce poate Usatâi?
Din niște înregistrări audio care au fost oferite investigatorilor de la „Rusia Criminală”, „se înțelege că Renato Usatâi a organizat atacul raider de acaparare a băncii și a proprietăților lui Gorbunțov, la comanda grupării „Solnțevscaia”. Gruparea, la rândul ei, „pentru mai puțină forfotă”, l-au trimis pe killerul Proca la Londra unde se afla bancherul”, scrie portalul rus.
Amintim că ziarul TIMPUL a investigat implicarea lui Usatâi în cazul Gorbunțov și care erau relațiile dintre aceștia. O discuție dintre ei, înregistrată pe Skype, care a avut loc înainte de atentatul la viaţa lui Gorbunţov, scoate la lumină faptul că Renato Usatâi, reprezentantul acţionarilor „Universalbank” de după aşa-zisul atac raider din 2011, se afla în relaţii destul de amicale cu ex-preşedintele băncii, Gherman Gorbunţov, anunţat în căutare internaţională. Fostul consilier al lui Filat în Rusia, după cum se vehicula în presă, Usatâi este foarte apropiat şi de comunişti.
În discuția respectivă, Renato Usatâi se arăta pregătit să rezolve problemele lui Gorbunţov cu procuratura, CCCEC şi alte organe de drept din RM, dar şi să influenţeze remanierile de cadre din vamă. În ediția ziarului din 8 iunie 2012, TIMPUL scria că „principala concluzie a acestei discuţii se rezumă la faptul că RM nu este condusă de preşedinte, premier sau parlament, ci de controversaţi oameni de afaceri, care închid şi pornesc dosarele penale fără nicio grijă, contra unor sume fabuloase de bani. Uimeşte şi dispreţul acestora faţă de moldoveni. „M-a sunat un puţoi de moldovean” sau „Să-mi bag piciorul în toată mizeria moldovenească” sunt doar câteva expresii care, dacă ţinem cont şi de limbajul licenţios rusesc al lui Usatâi, depăşesc orice limită”.
Mai mult, faptul că Renato Usatâi are acoperire din partea guvernării actuale nu este confirmat doar de afaceriștii din exterior, ci și de politicienii autohtoni. În articolul „Cine este Renato Usatâi: mahăr la Chişinău, escroc sau agent al MAI?”, publicat în ediția de vineri a TIMPULUI, la 15 iunie, este scris că autoritățile R. Moldova au păreri rezervate despre Usatâi. Astfel, Vlad Ţurcanu, consilierul preşedintelui Nicolae Timofti, susţinea că „preşedinţia nu comentează discuţiile private ale cetăţenilor”, iar Vlad Filat infirma că Usatâi i-ar fi consilier. În același timp, avocatul Vitalie Nagacevschi recunoaşte că s-a întâlnit cu Usatâi şi acesta i s-a prezentat drept consilierul lui Filat. Iar Mark Tkaciuk asigura că acesta este consilierul lui Filat, „fapt care ar putea fi verificat în documentele guvernului”. De altfel, surse din cadrul MAI confirmau colaborarea cu Usatâi în scopul reţinerii „bancherului negru”, iar prim-viceprocurorul Pântea declara că, dacă afaceristul „se laudă că are influenţă în procuratură, înseamnă că are conexiuni cu anumiţi factori de decizie”.
Tradaptare de Ana Gherciu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!