(REPORTAJ) Engin Firat, fost antrenor al Iranului, „Președintele ne-a însărcinat să ieșim campioni mondiali”

În virtutea relațiilor de prietenie pe care le are cu managerul general al clubului Milsami din Orhei, Marin Mitran, antrenorul turc a venit să inspecteze potențiale talente fotbalistice autohtone, pentru viitoarea sa echipă de club din campionatul iranian și a vizionat chiar din tribune partida dintre Sheriff Tiraspol și Milsami. Prilej pentru a face o comparație între fotbalul din Iran – țară al cărei selecționer al lotului național a fost, alături de Ali Daei, legenda sportului rege din zona Golfului Persic – și cel moldovenesc. Din păcate, alăturarea celor două competiții nu este una deloc avantajoasă pentru fotbalul din Republica Moldova. „Fotbaliștii moldoveni sunt destul de bine pregătiți fizic și au o tehnică destul de bună, din păcate, însă, din punct de vedere tactic, echipele din prima divizie sunt la pământ”, declară Firat. Pentru a-și ilustra comparația, antrenorul de origine turcă spune că Sheriff, de exemplu, campioana Moldovei, ar avea serioase probleme de a se menține în prima ligă iraniană. „Echipele din campionatul Iranului joacă permanent în fazele finale ale Ligii Campionilor Asiei, corespondenta Champions League din Europa”. Cu toate acestea, el a mărturisit că a văzut câțiva jucători care ar putea fi interesanți pentru echipa cu care urmează să semneze un contract în zilele imediat următoare, una de tradiție din fotbalul asiatic, dar pe care preferă să nu o nominalizeze, deocamdată. Un portar, un fundaș central și un vârf i-au atras atenția, dar, din nou, Engin Firat a preferat să nu dea nume.
Fotbalul iranian, între extreme
„Fotbalul iranian are toate calitățile necesare fotbalului mare. Resurse financiare impresionante, un rezervor aproape inepuizabil de talente, suporteri”, spune antrenorul. Tocmai din această cauză, pentru că talentele apar fără niciun fel de investiție, se naște cea mai mare problemă a fotbalului iranian, nimeni nu investește în centrele de copii și juniori, astfel încât baza de selecție se îngustează pe an ce trece. Un investitor care este dispus să plătească salarii astronomice jucătorilor nu investește aproape deloc în facilitățile necesare dezvoltării durabile a unui club. În plus, după cum mărturisește Engin Firat, problemele fotbalului iranian derivă din problemele politice ale acestei țări. Regimul Ahmadinejad nu poate să nu își pună amprenta asupra situației fotbalului din țara din zona Golfului. Firat povestește amuzat un moment provocat de vizita președintelui iranian în cantonamentul echipei naționale, în perioada în care era selecționer: „Președintele a venit la stadion, înainte de plecarea spre Africa de Sud, unde avea loc turneul final al Campionatului Mondial, și le-a spus fotbaliștilor că sarcina lor este aceea de a deveni campioni mondiali la fotbal. Mie îmi venea să râd, dar m-am oprit la timp văzând cât de serios primesc această declarație atât cei din escorta lui, cât și jucătorii mei”.
Respect pentru Ali Daei
Un capitol aparte în memoria afectivă a antrenorului turc îl reprezintă colaborarea cu Ali Daei, o adevărată legendă vie a fotbalului din Asia. Fostul căpitan al naționalei Iranului și ani la rând vedetă a campionatului german de fotbal, Bundesliga, la Hertha Berlin, a jucat și la Chișinău, într-un meci din Cupa UEFA, împotriva celor de la Zimbru, înscriind de două ori în meciul din capitala R. Moldova, care s-a disputat în urmă cu aproximativ un deceniu.
„Nu s-a născut și nu se va naște un al doilea Ali Daei, nu doar în Iran, dar în întreaga lume”, își exprimă Firat admirația față de fostul său coleg de pe banca naționalei Iranului, care i-a fost și elev spre final de carieră, la o echipă din Cipru. Respectul pe care îl are față de Daei nu se limitează doar la profesionalismul fotbalistic al acestuia, ci și traseului său de după ieșirea din cariera de fotbalist. „Puțini știu, dar Ali este și un influent om de afaceri, banii câștigați din fotbal investindu-i cu cap în business. Tot el este și unul dintre cei mai populari politicieni ai Iranului, cu șanse mari de a deveni liderul de care țara are atâta nevoie pentru a ieși din zona autoritarismului actual și a se dezvolta pe măsura resurselor incredibile pe care le deține. Ali Daei este exact genul de politician potrivit pentru Iran, care poate să îmbine tradiția religioasă cu spiritul occidental deprins din perioada petrecută în Europa”.
„Aveți nevoie de antrenori cu tactică”
În vârstă de 41 de ani, Engin Firat are deja o prodigioasă carieră de antrenor care include, pe lângă naționala Iranului, o serie de echipe din prima ligă a Turciei, Ciprului, Iranului și formații din Zweite Bundesliga. Debutul său pe banca tehnică a unei formații a fost consemnat în sezonul 1997-1998, când a fost secundul celebrului fotbalist german Horst Hrubesch, devenind astfel, la numai 26 de ani, cel mai tânăr antrenor profesionist din campionatul Turciei. Revenind la fotbalul moldovenesc, antrenorul turc spune că nu poate să nu remarce progresul înregistrat în ultimii ani de acest sport. „Îmi amintesc de un meci contra Germaniei, din preliminarii unui turneu final, și pot să spun că acei jucători erau mult mai slab pregătiți, atât din punct de vedere fizic, cât și tehnic. Diferența de gabarit dintre nemți și moldoveni era evidentă și nu dădea nicio șansă celor din urmă. Acum, mă bucur să constat că acest lucru s-a schimbat. Cred că în următorii ani și cu antrenori potriviți pentru a-i învăța și tactica jocului modern, Moldova ar putea să ajungă chiar la un turneu final. Condiția însă este multă muncă și seriozitate”, afirmă Engin Firat.