(REPORTAJ) Faceți cunoștință cu oamenii care luptă cu focul
Cu toate acestea, câți dintre voi v-ați întrebat cum decurge o zi de muncă în detașamentul pompierilor atunci când telefoanele tac? Sau în cât timp se echipează ca să ajungă cât mai rapid la locul izbucnirii unui incendiu?
În acest context, mi-am propus să ajung în unul dintre detașamentele de pompieri din capitală, pentru a afla cum este viața pompierilor din culise. Când vorbim de pompieri, de multe ori uităm că totul începe de la serviciul 901. La centrul automatizat de dirijare operativă, într-o cameră de dimensiuni medii, am găsit trei persoane care în aceste clipe poartă răspundere pentru întreg municipiul Chișinău. De obicei, operatorii lucrează câte trei în ture de 24 de ore.
Apeluri false – atunci când elevii sunt la școală
„Avem șapte linii 901 doar în municipiul Chișinău, dar primim și apeluri din toată țara. În cazul în care într-un raion pompierii sunt deja plecați în teren, apelurile sunt direcționate la noi. La rândul nostru, încercăm să trimitem în teritoriu echipa care se află cel mai aproape de incendiu. Avem linie directă cu toate unitățile și, datorită acestui fapt, nu durează mai mult de câteva clipe redresarea apelului către detașament”, explică Ion Clocicov, șeful Centrului automatizat de dirijare operativă.
Potrivit lui Ion Clocicov, cele mai multe apeluri parvin în perioada sărbătorilor și cea caniculară. Iar atunci când copiii sunt la școală, survin cele mai multe apeluri false. Însă lucrătorii centrului susțin că, după atâția ani de muncă, nu le este atât de greu să înţeleagă care apel este fals şi care adevărat.
„Chiar dacă numărul care apelează este înregistrat automat, noi suntem obligați să cerem încă o dată confirmarea numărului. Mai mult, de fiecare dată când primim un sunet, telefonăm înapoi pentru a verifica informația, deoarece au fost și cazuri când, în urma apelurilor false, au suferit oamenii care într-adevăr aveau nevoie de intervenția pompierilor, noroc că atunci am trimis alte echipe la locul incendiului”, spune Ion Clocicov.
„Vrăjitorul” care știe unde este focul
Tot în această încăpere, de mai bine de zece ani, Andrei Vrăjitor recepționează apelurile telefonice, le redirecționează mai departe și decide câte echipe vor merge în teren. Deși acum stă calm la masă, Andrei povestește că la începutul carierei intra în panică la fiecare sunet.
„După atâția ani, reacţionez rece în toate împrejurările. Când eşti calm, lucrurile merg mult mai uşor. Câteodată se întâmplă să rămâi singur pentru un timp, momente în care te gândești că toată ţara este acum în mâinile tale. Este o responsabilitate enormă. Dacă în aceste clipe se întâmplă un incendiu, ai secunde numărate ca să acţionezi”, afirmă Andrei.
Decât ar filma, mai bine ar suna la 901
Apoi operatorul spune că este foarte important să fie oferite indicații cât mai precise în privința locului unde s-a produs un incendiu.
„Sunt mulți care sună întâmplător și întreabă: „Nu a sunat cineva mai devreme să vă spună de incendiu?”, iar el este abia primul om care a telefonat. Astfel, atunci când sunteți martorul unui incendiu și sunați la 901, nu vă lăsați în nădejdea că au făcut-o și alți oameni. Și, în general, tinerii de acum au devenit indiferenţi, deoarece în loc să sune la pompieri, filmează la telefonul mobil, pentru ca mai târziu să plaseze filmulețul pe internet și să facă senzație”, povestește Andrei Vrăjitor.
Zvonuri precum că pompierii s-ar porni la incendiu fără apă
Totuși, operatorii care recepționează mesajele sunt doar o parte din marea echipă, care zi de zi salvează viețile oamenilor, cea de-a doua fiind pompierii. La detașamentul de pompieri din sectorul Botanica, în prezent își fac serviciul patru gărzi, la fel, în ture de câte 24 de ore.
„În detașament avem cinci mașini dotate cu toate instrumentele necesare și gata să intervină în orice moment, în caz de necesitate”, spune Lilian Godea, șeful de gardă din sectorul Botanica.
Ulterior, șeful gărzii demonstrează că toate mașinile au întotdeauna cisternele pline cu apă, contrar zvonurilor precum că pompierii s-ar porni la incendiu fără apă. După cum spune Lilian Godea, este imposibil să ieși în teritoriu fără apă, pentru că, astfel, ar primi sancțiuni dure. De asemenea, șeful de gardă povestește că, odată ce apelul este recepționat, pompierii au la dispoziție un singur minut pentru a se echipa și a ieși în teritoriu. Deși la început nu credeam, cronometrul a arătat treizeci de secunde în momentul în care băieții erau deja îmbrăcați în costumele speciale.
Pompierii, dacă nu lucrează, învață
În vestiar și la cantină se află minimumul de obiecte necesare, iar fiecare lucru își are strict locul său. Șeful gărzii zice că asta demonstrează încă o dată că ordinea și disciplina îi caracterizează pe pompieri.
„Avem și o sală de sport, dar acum este în reparație. Așa că am încercat să improvizăm una. Pe lângă toate aparatele de forță, avem o masă de ping-pong, deoarece, după cum se știe, jocurile de acest gen dezvoltă reacția omului”, spune Lilian Godea.
Însă lucrul de care cu siguranță multe persoane nu știu este că fiecare detașament dispune de o sală de studii. Aici, în fiecare zi, pompierii au ore de la 10 dimineața până la 14, apoi o mică pauză la prânz și iarăși la ore, până la 17.30.
„Avem mai multe discipline: pregătire generală, metode de salvare și multe alte obiecte pe care le trecem zi de zi. Toți pompierii au colocvii la sfârșit de an și trebuie să fim pregătiți atât fizic, cât și teoretic. Oamenii nu cunosc multe lucruri despre noi, de aceea cred că pompierii dorm 24 de ore din 24”, explică Lilian Godea.
„Om al focului” – după ce a incendiat stogul de fân
Vasile Vulpe
Unul dintre pompierii care sunt la sfârșit de carieră de pompier este Vasile Vulpe care din 1998 și-a început activitatea în detașament, iar acum este șef de echipă. Vasile povestește că de mic copil a decis să devină pompier. „Decizia respectivă am luat-o în urma unui caz, al cărui protagonist am fost chiar eu. Pe la vârsta de cinci ani, mama a cumpărat chibrituri de la magazin, iar eu, curios, am dat foc la un stog de fân. Atunci au venit două echipe de pompieri și când au ajuns, eu mă uitam la mașinile lor, cercetam echipamentul. Astfel, după mulți ani, am devenit și eu un „om al focului”. Mulți cunoscuți se amuză pe seama mea, spunând că acesta a fost un semn”, își aduce aminte zâmbind Vasile.
Pe lângă faptul că în mâinile lor sunt viețile oamenilor prinși în ghearele focului, pompierii povestesc că au parte și de chemări mai puțin obișnuite, întrucât recent au salvat o pisică care a urcat în vârful unui brad. Totuși, astfel de întâmplări se petrec destul de rar, afirmă pompierii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!