Social

REPORTAJ: Hainele second hand devin din ce în ce mai populare

Chișinăul are cinci piețe de acest gen, iar cumpărătorii care le susțin existența sunt diferite categorii de cetățeni – de la cei care nu-și permit să achiziționeze haine din magazinele capitalei, până la cei care s-au plictisit de oferta acelorași magazine și sunt în căutarea unor elemente vestimentare deosebite. De partea cealaltă a baricadei se află cei care nu cumpără nimic din ceea ce a fost folosit vreodată de altcineva, invocând lipsa de igienă, bolile și energia negativă transmisibile.
Una din aceste piețe se află în sectorul Ciocana și este încărcată cu haine pentru toate vârstele – textile, lenjerie intimă, genți, bijuterii, curele, perne, pături etc. în tot cursul anului, inclusiv iarna. Vânzătorii, îmbrăcați în trei-patru rânduri de haine și înfășurați în pături de la brâu în jos, ca să nu înghețe, încearcă să facă marfa lor cât mai atractivă pentru vizitatorii pieței.

„Ar trebui verificați cei de la vamă”

Domnul Ilie, profesor de educație fizică, vinde la piață de 12 ani și este proprietarul unui butic de textile de tot felul. „Lumea care coase și vrea să se îmbrace ieftin și frumos, studenți care învață a coase, croitori specialiști cumpără textile de la noi. Prețurile noastre sunt de două sau chiar de mai multe ori mai mici”, explică vânzătorul. Marfa pe care o propune este procurată de la depozite en-gros și este însoțită de certificatul sanitar, care evidențiază faptul că textilele au fost prelucrate pentru a distruge orice urmă de infecție sau microbi.

Întrebat ce ar trebui de întreprins ca oamenii să nu mai fie reticenți față de produsele de mâna a doua, domnul Ilie a spus că „ar trebui verificați cei de la vamă, care lasă să treacă mărfuri ilegale, neprelucrate și cu acte false”.

„Hainele din Elveția nu mai sunt în vogă”

Doamna Elena a lucrat vânzătoare la magazinul UNIC, iar acum comercializează blănuri și haine din lână aduse din Germania, care se bucură de un mare succes. Timp de 15 ani, de când vinde în piața SH, venitul ei a crescut de cinci-șase ori. Cumpărătorii mărfii sale sunt în mare parte studenții și bugetarii, căci „ei sunt cei mai săraci acum, iar eu le ofer blănuri la 150 de lei”, povestește vânzătoarea.

„Marfa pe care o cumpărăm de la depozite este adusă din Germania, uneori din Irlanda, Franța. Înainte aduceam și din Elveția, însă acum moda lor nu mai este pe gustul moldovenilor. Deja cei de-acolo le cumpără de la oamenii care nu mai au nevoie de ele, le prelucrează, le sortează, după care ele ajung la noi. În stocuri găsim și haine de marcă care nu au fost vândute”, explică doamna Elena. În anii 2000 au avut loc schimbări în legislație și a fost interzisă comercializarea încălțămintei și hainelor pentru copii la mâna a doua, ceea ce a provocat mari revolte în rândurile vânzătorilor din piețele SH. „Noi nu mai avem voie să vindem încălțăminte, dar cea nouă, dacă este de calitate, este foarte scumpă, iar dacă e ieftină, calitatea este proastă”, se plânge comercianta.
Piețele second hand s-au dezvoltat cu mare succes după anii ’90 în Moldova. Majoritatea mărfurilor sunt importate din Germania, Franța, Italia, precum și din alte țări europene. Astfel, cumpărătorii pot găsi la prețuri foarte mici, care încep de la 5-10 lei și nu se ridică mai sus de 600 lei, haine de calitate înaltă și modele diverse.

Atenție, piața SH de la Ciocana are un specific – dacă vânzătorul observă interesul sporit al consumatorului față de un anumit produs, prețul ar putea crește brusc și foarte mult.

 Lilia Ojovan, prezentatoarea unei emisiuni matinale televizate: „Nu mi-e rușine să recunosc asta, DA, mai mult de jumătate din garderoba mea sunt haine de la second hand, sunt haine care au viață, au o poveste. Și mie îmi plac poveștile”.

  Constanța Dohotaru, studentă: „Proporția de haine pe care le port și sunt de la second hand este mult peste 50 la sută. Prefer aceste piețe de vechituri pentru preț, asortiment, diversitate și marca old-school. Găsesc acolo ce vreau și chiar mai mult. Plec de acasă cu puțini bani și mă întorc cu un sac plin de „terfe”, cum zice mama. Am moștenit această boală de la tata, care este fanul nr. 1 al „gumanitarșii”, cum îi zice el!”.

  Alex Căpățină, arhitect: „Merg foarte rar la piața SH, dar poți găsi haine foarte bune și cel mai important e că sunt de calitate și ieftine. La noi în magazine e dezastru, e foarte scump, peste hotare lumea nu prea merge la second hand, pentru că în magazine hainele sunt mult mai ieftine decât la noi, sunt de toate prețurile și pentru toate gusturile”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *