Politică

Reprezentanții societățiile civile, puși la punct de un deputat PAS: „Ne-am obișnuit doar să cerem fără să oferim ceva în loc. România Statul a investit sute de milioane în R. Moldova”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, a răbufnit la adresa unor reprezentanți ai societății civile, care se opun cu vehemență retrocedării către Mitropolia Basarabiei a fostului edificiu al Seminarului Teologic de pe strada 31 August 1989. Parlamentarul îi îndeamnă pe aceștia să nu uite de ajutorul acordat Republicii Moldova de către România de la independență încoace, scrie Ziarul Național.

„Se pare că ne-am obișnuit doar să cerem fără să oferim ceva în loc. Toate lumea e datoare să ne ajute și să ne susțină pentru că merităm ab initio. Ori relațiile sănătoase nu funcționează așa. Relațiile sănătoase se construiesc pe o minimă reciprocitate, o minimă deschidere spre așteptările celuilalt. Statul român a investit sute de milioane în R. Moldova, în școli, în grădinițe și în instituții culturale. Din banii românilor s-a renovat Sala cu Orgă și Muzeul Național de Arte.

Tot din România am primit primele vaccinuri care au salvat sute de vieți și tot statul român ne-a ajutat în această iarnă cu prețuri preferențiale la electricitate și lemne. Prea ușor uităm aceste lucruri și le considerăm „naturale”. Sunt sigur că Ministerul Culturii împreună cu Biblioteca Națională și Mitropolia vor găsi cele mai bune soluții pentru a păstra colecția de carte, iar clădirea fostului Seminar Teologic va fi renovată și deschisă publicului”, a scris Perciun într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit parlamentarului, e bine că discuția publică a readus în vizor problemele bibliotecarilor, situația deplorabilă cu fondul de carte și necesitatea de a moderniza Biblioteca Națională.

„Asupra tuturor acestor aspecte trebuie de lucrat în continuare, iar Ministerul Culturii și Guvernul au datoria de a căuta resurse pentru a le rezolva. Cred că o parte din aceste resurse pot fi găsite inclusiv din cele 100 de milioane alocate de România – R. Moldova pentru următorii ani”, a punctat el.

Dan Perciun mai îndeamnă ca lucrurile să fie privite în toată complexitatea lor.

„Am văzut tot felul de comentarii din partea unor reprezentanți ai societății civile din zona progresistă. PAS-ul a făcut mai mult decât oricare alt partid politic pentru a promova această agendă – atât în raport cu promovarea egalității de gen (de la combaterea violenței, la reprezentarea politică), cu asigurarea dreptului la muncă (de la salariul minim, la reforma Inspecției Muncii), cât și în general pe protecție socială (de la majorarea pensiei minime, la acordarea indemnizației universale pentru copii și promovarea echilibrului între viața de familie și activitatea profesională). Sunt sigur că puteți la rece privi lucrurile în toată complexitatea lor”, a punctat deputatul.

Vă amintim că inițiativa legislativă, înregistrată în Parlament, de a reîntoarce clădirea situată la intersecția str. 31 august 1989 cu Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni în proprietatea Mitropoliei Basarabiei a împărţit societatea. În timp ce o parte salută repararea unui abuz comis de sovietici, alţii se arată preocupaţi de soarta cărţilor rare depozitate în acea clădire de către Biblioteca Națională. Mitropolia Basarabiei a dat asigurări că nu intenționează să schimbe destinația imobilului, se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric, iar Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. O reacție normală și generoasă a ”fraților” la nevoie ar fi, ca nemulțumiților să NU li se ia darul, dar nesimțiților și ingraților să NU li se mai facă prea multe daruri… Profitorii de meserie, după cum se vede, se aude și se citește, sunt incorigibili și imprevizibili. Or fi având ceva în cap ”bibliofilii”? Tărâță cu molii ”de import” din răsărit, fără îndoială!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *