Moldova

Republica Moldova – între Est şi Vest

Simultan, şi Liga Studenţilor Basarabeni din România a iniţiat o mişcare civică asemănătoare, intitulată „Anul 2012”, care are deja numerşi aderenţi, lista rămânând deschisă. În acelaşi context acţionează şi Consiliul director al Forumului Democrat al Românilor din RM ( preşedinte acad.Nicolae Dabija-redactor şef al revistei Literatura şi Arta), care a cerut guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău ca, până în luna mai 2012, să găsească cele mai bune soluţii de reîntregire a Ţării.

Un rol împortant în acest sens îl vor avea, fără îndoială, şi ziariştii de pe ambele maluri ale Prutului. Astfel, Constantin Tănase – preşedintele Fundaţiei Cultural-Istorice „Anul 1812” şi director al cotidianului „Timpul”, cel mai important şi citit ziar de limbă română din RM., a făcut un apel de suflet către colegii săi din presa basarabeană, pentru a include în activitatea lor şi acest gen de evenimente: „Făceţi-vă meseria, dar fiţi atenţi,vă rog, şi la aceste subiecte de restabilire a adevărului istoric; în afară de jurnalişti, noi mai suntem şi oameni ai cetăţii!”.Acest sfat colegial a fost făcut cunoscut şi jurnaliştilor ploieşteni, care s-au „înghesuit” să vină la întâlnirea cu…Basarabia. Din păcate, invitaţia adresată mai multor personalităţi basarabene de a veni la Ploieşti nu a a fost onorată, din motive obiective, decât de istoricul Ion Negrei, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din R.Moldova şi vicepreşedinte al Asociaţiei civice „Anul 1812”. Din partea gazdelor au ţinut să fie prezenţi: col (r) Constantin Chiper – preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor”Prahova, prof.Nicolae Boaru – directorul Bibliotecii judeţene „Nicolae Iorga”, prof.N.Petrescu-Redy, prof.Constantin Manolache, alţi istorici şi oameni de cultură ploieşteni, numeroşi studenţi basarabeni care studiază la Universitatea „Petrol-Gaze” Ploieşti. Am remarcat, de asemenea, pe reprezentaţii ligilor studenţilor basarabeni din Galaţi, Cluj şi Bucureşti. În numele gazdelor, a luat cuvântul studentul Iacob Cerlat – preşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din Ploieşti, care a urat oaspeţilor un călduros bun venit!

Despre Asociaţia civică „Anul 2012” a vorbit promotorul acesteia, studentul bucureştean George Simion, care a explicat, pe scurt, rolul şi scopul acestei platforme civice: „ mesajul nostru, clar, este reunirea Basarabiei cu România şi pentru acest ideal de a fi noi cu noi, vom lupta fără menajamente”. La rândul său, istoricul Ion Negrei (care a stat la vamă peste două ore!), venit la această întâlnire cu un braţ de reviste istorice, ne-a prezentat, pe larg, ce-şi propune „Anul 1812” de la Chişinău pentru atingerea obiectivelor. „ Suntem, în continuare, în căutarea identităţii noastre, a cuceririi demnităţii şi libertăţii depline, pentru a ne apropia cât mai repede cu putinţă de Europa, în primul rând de România. Înainte de toate, trebuie să dispară divergenţele actuale dintre partidele aflate la guvernare, care dau apă la moară comuniştilor aflaţi în cădere liberă. Sunt semne încurajatoare din partea României, pe care o simţim aproape în toate demersurile noastre de restabilire a adevărului istoric”. Domnia sa a venit şi cu o surpriză plăcută pentru ploieşteni: prezentarea unei cărţi vechi din biblioteca sa personală: „Despre Basarabia”, scrisă de un cunoscut scriitor ploieştean D.Munteanu-Râmnic, carte editată la Ploieşti în anul 1912! Ea a fost acaparată imediat de către prof. N.Boaru, care a promis că o va reedita pe CD, pe care îl va oferi gratuit tuturor studenţilor basarabeni, precum şi de către prof. C Manolache – directorul Centrului judeţean de cultură, care s-a angajat să retipărească această carte în vreo mie de exemplare, pe care le va dărui participanţilor la Cursurile Universităţii de Vară „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte.

Despre istoria şi trecutul Basarabiei au mai vorbit col(r) C.Chiper şi prof: N.Petrescu- Redy.

Organizatorii evenimentului de la Ploieşti, dintre români şi…români, au promis că asemenea întâlniri frăţeşti vor mai avea cu siguranţă loc. „Trebuie să ne vedem visul cu ochii: REUNIREA!”, mărturisea, emoţionat, studentul Iacob Cerlat. Doamne, ajută!

Ioan POPESCU – Ploieşti

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *