Republica Moldova: Reglare de conturi între oligarhi, sub acoperirea anticorupţiei
DimineaÈa, preÈedintele Legislativului, Andrian Candu, a citit în plen cererea procurorului general, Corneliu Gurin, de ridicare a imunitÄÈii lui Filat, la ora 15.00, cererea a fost aprobatÄ de Comisia JuridicÄ, iar puÈin mai mult de o orÄ mai târziu – de cÄtre plen cu 79 de voturi „pentru” (din 101). Singura problemÄ este cÄ în Moldova justiÈia nu este independentÄ, ci aservitÄ politic celui mai mare adversar al lui Filat, oligarhul Vlad Plahotniuc. Andrian Candu este finul lui Vlad Plahotniuc, vicepreÈedintele Partidului Democrat. Corneliu Gurin este un fost consilier în materie de drept constituÈional al fostului preÈedinte al Legislativului, Marian Lupu, preÈedintele aceluiaÈi Partid Democrat, Èi, deÈi nu avea nici o experienÈÄ ca procuror, a fost desemnat procuror general la cererea lui Lupu. La ChiÈinÄu nu este nici un secret cÄ atât procurorul general, cât Èi Centrul NaÈional AnticorupÈie sunt controlate de PD, aripa politicÄ a imperiului lui Plahotniuc. Acest lucru nu înseamnÄ cÄ Filat este nevinovat, ci cÄ în lupta oligarhilor pentru Moldova, Plahotniuc a înregistrat ieri o victorie decisivÄ.
AcuzaÈiile
De ce este acuzat Filat? În documentul prezentat de Candu, procurorii susÈin cÄ Filat ar fi primit în cinci ani, între 2010 Èi 2015, nu mai puÈin de 250 de milioane de dolari (60+190) de la omul de afaceri Ilan Shor în schimbul monopolului asupra magazinelor duty free de pe aeroportul din ChiÈinÄu, al numirii sale în funcÈia de consul onorific la Moscova Èi mai ales al numirii sale în consiliul de administraÈie Èi, ulterior, preÈedinte al BÄncii de Economii (BEM) principala BancÄ implicatÄ în Jaful Secolului din noiembrie 2014. Procurorii susÈin cÄ deÈin probe materiale care susÈin acuzaÈiile, dar principala sursÄ a acestor acuzaÈii este însuÈi Ilan Shor, pe care compania americanÄ Kroll, chematÄ sÄ investigheze dispariÈia banilor, l-a identificat drept principalul beneficiar al schemei de devalizare.
În luna mai, o anchetÄ a jurnaliÈtilor britanici de la Business New Europe a scos la ivealÄ faptul cÄ aceleaÈi trei firme-fantomÄ folosite în sifonarea miliardului din Moldova au fost folosite de Plahotniuc pentru spÄlarea de bani. Pe de altÄ parte, dupÄ cum arÄta sociologul Dan Dungaciu, în Europa de Est, nimeni nu face afaceri la nivel înalt fÄrÄ protecÈie politicÄ Èi, cum multe din faptele incriminate s-au produs în perioada în care Filat era prim-ministru, suspiciunile la adresa sa sunt rezonabile. Dar la fel de rezonabile sunt Èi suspiciunile de corupÈie faÈÄ de Plahotniuc, numai cÄ nimeni, nici din Procuratura GeneralÄ, nici din CNA, nu i-a adus acestuia nici o acuzaÈie oficialÄ.
Ce se va întâmpla cu AlianÈa pro-europeanÄ?
Întrebarea politicÄ este dacÄ va sÄri în aer Èi coaliÈia de guvernare proeuropeanÄ, din care fac parte atât PLDM-ul lui Filat, cât Èi PD-ul lui Plahotniuc/Lupu Èi Liberalii lui Mihai Ghimpu. Votul de ieri din parlament în care deputaÈii PD Èi PL au votat alÄturi de comuniÈti Èi socialiÈti pentru ridicarea imunitÄÈii îndreptÄÈesc temerile privind izbucnirea unei crize politice care sÄ ducÄ la alegeri anticipate Èi la victoria formaÈiunilor pro-ruse. În faÈa lui Filat stÄ aÈadar o dilemÄ: DacÄ forÈeazÄ retragerea PLDM din coaliÈie, atunci alegerile anticipate dar, pe de altÄ parte, de exact acelaÈi lucru l-a acuzat pe Plahotniuc. CealaltÄ opÈiune ar fi sÄ se sacrifice Èi sÄ lase partidul în coaliÈie, dar, în acest caz existÄ riscul serios ca poziÈia PLDM sÄ fie mult slÄbitÄ Èi sÄ devinÄ anexa lui Plahotniuc. Ieri, Filat a anunÈat cÄ se retrage din fruntea partidului Èi cÄ îl lasÄ la cârmÄ pe prim-ministrul Valeriu StreleÈ, dar nu este deloc clar în acest moment dacÄ acesta va reuÈi sÄ facÄ faÈÄ presiunilor forÈelor proruse.
Un Mercedes recompensÄ
Èi nimeni nu este mai prorus decât Igor Dodon, liderul socialiÈtilor, care a organizat ieri pichete pentru a-l împiedica pe Filat sÄ pÄrÄseascÄ clÄdirea Parlamentului. Ba, de fapt, existÄ cineva Èi anume, Renato Usatîi, un alt „om de afaceri” Èi lider al Partidului Nostru, care s-a aflat în primele rânduri ale miliÈiilor din jurul parlamentului. În cel mai pur stil gangsteresc rusesc, Usatîi a promis în direct la televiziune un autoturism Mercedes drept recompensÄ pentru poliÈistul care îl va aresta pe Filat.
Èi de ce n-ar acÈiona Usatîi ca un gangster rus dacÄ exact asta este: omul care coordoneazÄ imensul mecanism de spÄlare a banilor oligarhilor Èi mafioÈilor ruÈi prin bÄnci moldoveneÈti care iau bani murdari din Rusia Èi dupÄ ce îi albesc, îi transferÄ în conturi legitime din Occident.
Poate Èi mânaÈi de mirajul recompensei mascaÈii CNA au intrat, ieri dupÄ-amiazÄ, în clÄdirea Parlamentului Èi l-au sÄltat pe Filat. Dar o ÈarÄ în care un fost prim-ministru probabil corupt iese din Parlament cu cÄtuÈe în vreme ce un mafiot rus agitÄ spiritele nestingherit pe afarÄ iar cel mai important oligarh, suspectat cÄ a condus o schemÄ de spÄlare de bani de miliarde de dolari în beneficiul Moscovei (potrivit Business New Europe) a devenit cel mai puternic om, este o ÈarÄ în care Rusia a câÈtigat din nou.
sursa: romanialibera.ro
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!