Moldova

Republica Moldova se pregătește să expulzeze un grup de diplomați ruși

Primii vor fi trimiși la aeroport reprezentanții serviciilor speciale și militare ale Federației Ruse

Chișinăul  se pregătește să expulzeze din Republica Moldova un grup de diplomați ruși, scop în care face “o evaluare” a activității Ambasadei Federației Ruse – a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Șeful Ministrului de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, are, de asemenea, întrebări față de o serie de diplomați ruși care se duc în Transnistria, unde “se ocupă nu numai cu diplomația. După cum a afirmat șeful Parlamentului moldovenesc, se pregătește hotărârea corespunzătoare. Liderul Partidului Social Democrat din Republica Moldova, Victor Șelin, a explicat, pentru Nezavisimaia Gazeta, că Chișinăul a stabilit un curs politic de rupere totală a legăturilor cu Moscova și, în primul rând, intenționează să scape de reprezentanții serviciilor speciale ale Federației Ruse care lucrează la misiunea diplomatică, precum și de militarii ruși din Transnistria, relatează Nezavisimaia Gazeta preluat de Rador.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că autoritățile moldovenești analizează problema reducerii numărului diplomaților de la Ambasada Rusiei la Chișinău, dar hotărârea în acest sens nu s-a luat încă. Grosu a declarat acest lucru într-un interviu acordat agenției de presă Agerpres, comentând recenta hotărâre a României de a expulza 40 de diplomați ruși și eventualitatea ca Republica Moldova să ia măsuri similare.

Grosu a comunicat că în acest moment autoritățile se ocupă de evaluarea activității Ambasadei Rusiei. După cum a afirmat el, problema este că reprezentanții misiunii diplomatice se ocupă nu doar de diplomație: “Persoane cu statut de diplomați ai Federației Ruse, după sosirea la post, se duc la scurt timp pe malul stâng al Nistrului, în Transnistria, și se ocupă acolo de diferite treburi, dar numai de diplomație nu”. Grosu consideră că activitatea acestora poate fi încadrată la domeniul serviciilor secrete. “Noi știm despre asta și ei știu că noi știm despre acest lucru. Acum noi desigur vom evalua volumul activității lor aici și vom lua o hotărâre în acest sens”, le-a declarat Grosu jurnaliștilor români. “Acum această temă este analizată de cei care pot lua hotărârea respectivă”, a adăugat Grosu. Și a promis că “când vom fi gata să o luăm (hotărârea – n. Nezavisimaia Gazeta), vom anunța public, precum și îi vom informa pe colegii noștrii ruși”.

Președintele Parlamentului moldovenesc, Igor Grosu, a mai remarcat: “Au fost deja cazuri când cetățenilor Rusiei li s-a interzis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru că nu au putut explica scopul vizitei. Am fost obligați să introducem astfel de ‘filtre’ specifice pentru o anumită categorie de cetățeni”.

El a atras atenția asupra faptului că în Transnistria “există un grup de așa-numiți diplomați care nu pot fi considerați numai diplomați, iar activitatea lor ține de cu totul alt domeniu decât cel diplomatic”.

S-a aflat că și ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, “are întrebări” în ceea ce privește o serie de diplomați ruși din republică. “În cazul Federației Ruse, vedem o politică ostilă, agresivă, incorectă, lipsită de respect față de Republica Moldova, de aceea toată lumea – și eu, de asemenea – are întrebări față de o serie de persoane care sunt diplomați sau se ocupă cu o altă activitate, care nu participă la rezolvarea și minimizarea problemelor în relațiile cu Rusia”, a spus Popescu.

Potrivit afirmațiilor acestuia, există întotdeauna o diferență în numărul de diplomați care reprezintă state mari și mici, iar acest lucru este normal, dar un număr mare de angajați ai misiunii diplomatice trebuie să ajute la stabilirea relațiilor dintre țări.

“Au existat mai multe expulzări de persoane din misiunea diplomatică a Federației Ruse, pe viitor, dacă Federația Rusă va continua politica neprietenoasă, declarațiile și acțiunile care vor viza destabilizarea situației din Republica Moldova, vor impune cheltuieli și stres pentru economie, pentru țară, pentru cetățenii noștri, este evident că vor urma răspunsuri, inclusiv pe linie diplomatică”, a adăugat Popescu.

“Acest lucru ține de domeniul serviciilor speciale, și ei știu asta. Va trebui să evaluăm fiecare caz separat”, a adăugat oficialul.

Liderul social-democraților moldoveni, Victor Șelin, a explicat acest lucru prin intenția autorităților moldovenești de a reduce spațiul de comunicare cu Rusia. După cum a afirmat el, acum Chișinăul încearcă să obțină reducerea numărului reprezentanților serviciilor speciale care lucrează la Ambasada Federației Ruse, precum și a militarilor ruși. Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat în ajun o declarație privind Republica Moldova, în care se afirmă necesitatea tranformării misiunii de menținere a păcii care acționează acum în Transnistria dintr-una militară într-una civilă. Acest lucru se discută intens la Chișinău. Ca și faptul că convorbirile privind reglementarea transnistreană în format “5+2” (Republica Moldova, Transnistria – părți, Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE – mediatori, UE și SUA – observatori) au fost sistate, au rămas numai întâlnirile reprezentanților politici ai părților, la care de obicei se soluționează probleme actuale, importante pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Deși, a remarcat politicianul moldovean, “Republica Moldova nu reziliază tratatul cu Federaţia Rusă, potrivit căruia în 1992 în Transnistria au intrat militarii ruși pentru menținerea păcii, dar nici nu intenționează să poarte un dialog cu Tiraspolul”.

După cum a afirmat Șelin, în paralel se lucrează la ieșirea Republicii Moldova din CSI. Republica rămâne deocamdată în acordurile care se referă la preferințele comerciale, plata pensiilor etc. Chișinăul iese din alte acorduri, ceea ce nu este întotdeauna spre binele lui. De exemplu, recent pe aeroportul din Chișinău a avut loc un incident, în urma căruia au fost ucise două persoane – un grănicer și un angajat al serviciului special. Dar dacă Chișinăul nu ar fi ieșit anterior din Acordul privind schimbul de date, grănicerii moldoveni ar fi primit un mesaj despre pasagerul care a provocat tragedia, iar aceasta ar fi fost evitată, a spus Șelin. Acum, fiindcă veni vorba, despre acest lucru se discută în societatea moldovenească, a remarcat Șelin.

În ceea ce privește Transnistria, politicianul a remarcat că autoritățile moldovenești mizează pe conducătorii și elita republicii nerecunoscute, sperând ca aceștia să fie de acord cu condițiile  Chișinăului. “Acum autoritățile moldovenești introduc taxe economice la mărfurile transnistrene exportate în Uniunea Europeană, pentru ca acestea să fie mai mari decât cele moldovenești. Scopul este același – de a face businessul și autoritățile din Transnistria mai conciliante.”

Cu toate acestea, la forumul pentru tineret care s-a desfășurat zilele acestea în orașul Comrat (Autonomia Găgăuză), președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a remarcat faptul că jumătate din exportul Transnistriei este orientat spre UE, “iar acolo unde există interes economic, există și interes politic.” Ca urmare, “oamenii decid singuri de ce au nevoie.” Sandu a adăugat că astăzi aproximativ jumătate dintre locuitorii Transnistriei deja merg la muncă în țările UE, iar acolo deja ” lucrurile se schimbă. Sandu speră că Republica Moldova va intra în UE împreună cu Transnistria.

Sursa Stiripesurse

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Pai Federatia Rusa are o armata intreaga de diplomati in Transnistria, si anume de 30 de ani – dovada a bunelor intentii. Alti diplomati se straduie de un an jumate sa pacifice Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *