Internațional

Responsabil ONU pentru dezarmare: ONU ”nu este la curent” că ar exista un program de arme biologice în Ucraina

Organizaţia Naţiunilor Unite ”nu este la curent” că ar exista un program de arme biologice în Ucraina, în baza căruia Rusia a cerut o anchetă la Naţiunile Unite, a declarat Înaltul Reprezentant adjunct al ONU pentru probleme de dezarmare, Adedeji Ebo, informează vineri AFP și Agerpres.

„Suntem la curent cu plângerea oficială a Rusiei (…) în ceea ce priveşte acuzaţii referitoare la un program de arme biologice în Ucraina” a declarat Adedeji Ebo la Consiliul de Securitate al ONU. „După cum a informat Înaltul Reprezentant (al ONU pentru probleme de dezarmare) Izumi Nakamitsu în luna mai Consiliul, ONU nu este la curent cu un astfel de program de arme biologice (în Ucraina). Lucrurile stau la fel şi astăzi”, a mai adăugat Ebo, precizând că ONU nu are nici mandatul, nici ”capacităţi tehnice” pentru a ancheta.

Marți, Consiliul de Securitate al ONU a discutat cu uşile închise, acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fabrica o ”bombă murdară”, acuzaţii respinse de Kiev şi de Occident.

Această discuţie a avut loc la iniţiativa Rusiei, al cărei ambasador la ONU, Vasili Nebenzia, a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate şi secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, reiterând acuzaţiile privind o ”provocare” din partea Ucrainei, relatează AFP.

Pentru prima oară, Moscova a evocat aceste acuzaţii duminică în cursul unor convorbiri telefonice pe care ministrul rus al apărării Serghei Şoigu le-a purtat cu omologii săi american, francez, britanic şi turc, evocând ”eventuale provocări din partea Ucrainei cu recurgerea la o ”bombă murdară””.

Luni, Parisul, Londra şi Washingtonul au denunţat împreună aceste alegaţii ale Moscovei, calificându-le drept ”false”.

„Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a utiliza această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare” se subliniază în declaraţia lor comună.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *