Actualitate

Rețetă de panettone, cozonac italienesc

Acest tip de cozonac este originar din Milano şi iniţial avea formă unei franzele. Cuvântul panettone derivă din milanezul "pan del ton" care înseamnă "pâine de lux". La baza acestui deşert îndrăgit de italieni stă şi o legendă frumoasă.

Se spune că în secolul XV, la Milan trăia un nobil pe nume Ughetto Atellani, care s-a îndrăgostit nebuneşte de fiica unui brutar sărac, pe nume Toni. Pentru a-i cuceri inima frumoasei fete, Ughetto se deghizează în brutar şi inventează o pâine specială, cu unt, ouă, fructe uscate şi coajă de lămâie şi portocală. Ducele Milanului este de acord cu căsătoria celor doi, iar la ceremonie îi încurajează pe meseni să guste din prăjitură Pan de Toni (Pâinea lui Toni).

Panettone este un deşert tradiţional în Italia, care se prepară cu ocazia sărbătorilor creştine. Italienii pragatesc acest tip de cozonac chiar şi cu 2 luni înainte de un eveniment, îl înfăşoară într-o folie şi în pun la frigider. De sărbători, italienii mănâncă panetonne chiar şi la micul dejun, cu o ceaşcă de cafea, sau la deşert, cu un pahar de vin dulce şi aromat sau cu şampanie. Feliile de panettone mai pot fi prăjite şi unse cu unt sau crema de brânză dulce.

Ingrediente:

50 grame drojdie uscată
1/4 ceaşcă apă călduţă
1/2 ceaşcă făină
2/3 ceaşcă stafide
1/4 ceaşcă coniac
5 linguri unt, la temperatura camerei
2 ouă
4 gălbenuşuri de ou
3/4 ceaşcă zahăr
1/4 ceaşcă apă călduţă
1 lingură esenţă de vanilie
5 ceşti făină
coajă de la o lămâie
coajă de la o portocală
1/2 ceaşcă de fructe confiate.

Cum se prepară Panettone:

Pentru a face aluatul, se dizolvă într-un castron drojdia cu 1/4 pahar de apă caldă. Se adaugă 1/2 ceaşcă de făină şi se amestecă pentru a face un aluat cât mai subţire. Se acoperă vasul cu un prosop şi se lasă să crească într-un loc cald timp de cel puţin 6 ore sau peste noapte. Într-un alt vas, se amestecă stafidele cu coniacul şi se lasă să se înmoaie timp de cel puţin 6 ore sau peste noapte.

Într-un castron mare, se amestecă untul, ouăle, gălbenuşurile, zahărul, 1/4 pahar apă caldă şi vanilia. Se scurg stafidele îmbibate cu coniac şi se presează pentru a obţine cât mai mult lichid care se amestecă compoziţia. Se adaugă şi primul aluat şi se amestecă bine.

Treptat, se adaugă făină şi se amestecă cu mâinile până la obţinerea unei forme de aluat moale. Aluatul se transferă pe suprafaţă de lucru presărată cu făină şi se frământă timp de 10 minute, până când coca devine netedă şi elastică. Se mai adaugă, dacă este necesar. Se tapează un castron mare cu unt şi se aşează coca astfel încât toate părţile să fie îmbibate în unt. Se acoperă coca cu un prosop şi se lasă să crească timp de 6 ore într-un loc cald.
Se adaugă în aluat şi fuctele confiate, coajă de lămâie şi portocală şi stafidele. Se aşează aluatul într-o tavă de copt, se acoperă cu un prosop şi se lasă să crească într-un loc cald, timp de 45 de minute.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Taie în formă de X vârful aluatului. Pune coca la copt pentru 15 minute. După 15 minute se reduce puţin din căldură cuptorului. Se coace pentru încă 30 de minute. Cozonacul se scoate din cuptor şi se aşază pe un grătar, să se răcească. Înainte de a scoate cozonacul din formă trebuie să fii sigur că este complet răcit.

Cum se serveşte

Panettone se serveşte la masă de Paşte, cu un pahar de vin sau şampanie. Panettone se poate consumă şi dimineaţă, la micul dejun cu lapte, ceai sau cafea. Feliile de panettone se pot prăji şi apoi unge cu crema de brânză. Este un mod perfect de a începe ziua.

sursa:retete.acasa.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *