Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:
300 g fasole boabe
500 g ciolan afumat dezosat
o ceapă
un ardei
2 morcovi
un pastarnac
o rădăcina de pătrunjel
3 linguri pastă de tomate
o linguriţă cimbru
3-4 frunze de dafin
o legătură mărar (sau pătrunjel)
ulei, sare şi piper

Modul de preparare:
Deoarece fasolea uscată are nevoie de un tratament special, mâncarea de fasole cu ciolan afumat trebuie planificată cu ceva timp înainte. Boabele de fasole, după ce le eliminăm pe cele stricate şi eventualele mizerii, vor trebui ţinute neapărat în apă la înmuiat cel puţin câteva ore (în general se ţin peste noapte) pentru a fierbe mai repede şi a-şi mai pierde din potenţialul "exploziv"

Aruncăm apă în care a stat fasolea, adăugăm apă proaspătă cât să o depăşească cu vreo trei degete, apoi o punem pe aragaz şi o ţinem până când începe să fiarbă (aproximativ zece minute). Tot acum trebuie să pregătim şi nişte apă fierbinte (cam vreo trei litri), deoarece apă în care fierbe o vom schimbă de trei ori, de fiecare dată când începe să clocotească (vom folosi apă fierbinte pentru a nu opri fasolea din fierbere, altfel procesul ar dura mai mult).

Spălăm, curăţăm şi tocăm legumele în funcţie de preferinţe şi tăiem bucăţi carnea ciolanului. Punem într-o cratiţă câteva linguri de ulei şi adăugăm ceapă şi ardeiul în momentul în care uleiul încins. Le călim până când încep să se înmoaie, apoi adăugăm bucăţile de ciolan afumat, morcovul, pastarnacul şi rădăcina de pătrunjel. Lăsăm la foc potrivit legumele împreună cu ciolanul timp de câteva minute, apoi adăugăm trei linguri cu pastă de tomate, câteva foi de dafin şi o linguriţă cu cimbru (pastă de tomate se poate pune şi la finalul preparării, multă lume se fereşte să o pună încă de la început pe motiv că ar prelungi timpul de fierbere al mâncării – e posibil să fie doar un mit).

Punem şi boabele de fasole şi amestecăm foarte bine mâncarea, după care completăm cu apă fierbinte (la fel, cât să acopere şi să depăşească cu câteva degete fasolea). Sărăm după gust, acoperim vasul cu un capac şi lăsăm fasolea cu ciolan să fiarbă la foc mediu. A mea a fost gata după vreo 45 de minute, însă cel mai bine este să încercăm din când câte un bob. Timpul de fierbere al fasolei este greu de estimat şi, pentru a-l reduce, nu putem decât să folosim o fasole "nouă" (pe piaţă se găsesc şi unele care au fost recoltate cu ani de zile în urmă) pe care să o ţinem în prealabil la înmuiat cât mai mult timp. La sfârşit, după ce gustăm şi suntem siguri că fasolea este fiartă suficient, punem mărarul sau pătrunjelul tocat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *